WHO ocenjuje, da je število smrti zaradi pandemije covida-19 trikrat večje od uradno potrjenih smrti bolnikov s covidom. Foto: EPA
WHO ocenjuje, da je število smrti zaradi pandemije covida-19 trikrat večje od uradno potrjenih smrti bolnikov s covidom. Foto: EPA

"Nove ocene Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da celoten smrtni davek, posredno ali neposredno povezan s pandemijo covida-19 med 1. januarjem 2020 in 31. decembrom 2021, znaša približno 14,9 milijona (od 13,3 milijona do 16,6 milijona)," je v sporočilu zapisal WHO.

Ocena skupnega števila življenj, ki jih je zahtevala pandemija, temelji na presežni umrljivosti, ki predstavlja razliko med dejanskim številom smrti in številom, ki bi ga glede na podatke predhodnih let pričakovali ob odsotnosti pandemije.

Presežna umrljivost vključuje smrti, ki so tako neposredno kot posredno povezane s covidom-19. Prve so nastopile kot posledica same bolezni, druge pa zaradi učinka pandemije na zdravstvene sisteme in družbo. Gre jih pripisati tudi drugim stanjem, pri katerih ljudje zaradi preobremenjenosti zdravstva zaradi pandemije niso imeli dostopa do preventive ali zdravljenja.

Na oceno presežne umrljivosti sicer lahko vplivajo tudi smrti, ki smo se jim med pandemijo izognili zaradi manjšega tveganja za določene dogodke, kot so prometne nesreče ali poškodbe na delovnih mestih, še navaja WHO.

Vodja WHO-ja: Potrebne investicije v zdravstvene sisteme

"Ti streznitveni podatki ne kažejo le na učinek pandemije, ampak tudi na potrebo, da vse države investirajo v odpornejše zdravstvene sisteme, ki lahko v krizah ohranijo nujne zdravstvene storitve, vključno z močnejšimi zdravstvenimi informacijskimi sistemi," je ob tem dejal generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Uradno potrjenih 5,42 milijona smrti bolnikov s covidom

WHO je izredne zdravstvene razmere na svetovni ravni zaradi covida-19 razglasil 30. januarja 2020, ko so se primeri okužb z novim koronavirusom razširili po svetu. Države so za leti 2020 in 2021 WHO-ju prijavile 5,42 milijona smrti zaradi covida-19. Vključno z letom 2022 to število znaša že 6,24 milijona, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Organizacija s sedežem v Ženevi je že dolgo opozarjala, da bo dejansko število smrti veliko višje od tistih, pripisanih neposredno okužbi z novim koronavirusom.

Največ presežnih smrti na jugovzhodu Azije

Največ presežnih smrti, 84 odstotkov, je sicer WHO potrdil na območju jugovzhodne Azije, Evrope in obeh Amerik. V vsega skupaj desetih državah so jih našteli 68 odstotkov.

81 odstotkov vseh presežnih smrti so potrdili v državah s srednjimi prihodki, 15 odstotkov v državah z visokimi prihodki, štiri odstotke pa v tistih z nizkimi prihodki.

Smrtni davek pandemije je bil višji med moškimi, saj se je med njimi pojavilo 57 odstotkov smrti, in med starejšimi odraslimi ljudmi, med drugim še izhaja iz ugotovitev WHO-ja.