Za obloženimi mizami, prijaznimi nasmeški in krepkimi stiski rok se skriva marsikaj.  Kim Džong Il in Hu Džintao se sicer večkrat srečata. Foto: EPA
Za obloženimi mizami, prijaznimi nasmeški in krepkimi stiski rok se skriva marsikaj. Kim Džong Il in Hu Džintao se sicer večkrat srečata. Foto: EPA

Čeprav jih ne maramo, so vendarle naši sosedje.

Namestnik kitajskega zunanjega ministra He Jafej
Julian Assange
Države so obsodile razkritja Wikileaksa, saj menijo, da ogrožajo svetovno varnost, a Assange napoveduje nove dokumente. Foto: EPA

Ljudje, kot je Assange, si zaradi stalnega raziskovanja in osvetljevanja najtemnejših kotov informiranja zaslužijo samo pohvale.

Namestnik ekvadorskega zunanjega ministra Kintto Lucas

Prah okoli razkritja 250.000 depeš ameriškega zunanjega ministrstva se še zdaleč ni polegel, saj še naprej prihajajo odzivi z vsega sveta. V ospredju se je zdaj znašel odnos Kitajske do Severne Koreje, saj dokumenti kažejo, da je neki visoki kitajski uradnik južnokorejskemu ministru dejal, da Peking podpira enotno Korejo, saj se želi čim bolj odmakniti od severnokorejskega režima, katerega uradni zaveznik je.

"Gospodarsko že propadla, politično bo kmalu"
Wikileaks je objavil tudi pogovor iz februarja letos med nekdanjim južnokorejskim namestnikom zunanjega ministra Čun Jung Vujem in ameriško veleposlanico v Seulu Kathleen Stephens, v katerem naj bi minister povedal, da nova, mlajša generacija kitajskih voditeljev Pjongjanga ne dojema več kot pomembnega in koristnega zaveznika, zato ne želi tvegati novih vojaških akcij na Korejskem polotoku, piše BBC.

Čun je takrat še ocenil, da je "Severna Koreja že propadla gospodarsko, politično pa se bo sesula v dveh do treh letih po smrti Kim Džong Ila". Pri tem državi ne bodo pomagali ne klici na pomoč Pekingu ne nasledstvo Kimovega sina, je v depeši nato zapisala veleposlanica Stephensova in dodala: "Čun zato verjame, da bi se Koreji morali združiti pod nadzorom in vodstvom Republike Koreje, saj je kitajsko vodstvo spoznalo nove okoliščine, v katerih Demokratična ljudska republika Koreja ne služi več kot 'tamponsko območje'. V primeru zloma Severne Koreje Kitajska seveda ne bo pozdravila kakšne koli ameriške vojaške navzočnosti severno od demilitariziranega območja, se bo pa Peking povsem strinjal z združeno Korejo pod vodstvom Seula, ki bo tesen zaveznik ZDA. Kitajska bo takšno stanje sprejemala, vse dokler Koreja do nje ne bo kazala kakršnih koli znakov sovražnosti."

Še ena depeša pa razkriva, da je namestnik kitajskega zunanjega ministra He Jafej povedal ameriškemu odpravniku poslov v Pekingu, da se je Pjongjang aprila leta 2009, ko je izvedel nekaj testnih izstrelkov, obnašal kot "razvajeni otrok", ki želi pritegniti pozornost Washingtona. "Pjongjang je želel neposredeni stik z ZDA, zato se je obnašal kot razvajeni otrok, da bi dobil pozornost odraslega."

"Čeprav jih ne maramo, so naši sosedje"
Še en dokaz o ohlajenem odnosu Kitajske do svoje tradicionalne zaveznice se kaže še v eni Hejevi izjavi, ko je obisk kitajskega premierja Ven Džiabaja v Pjongjangu pospremil z besedami: "Čeprav jih ne maramo, so vendarle naši sosedje." Kitajski veleposlanik pa je nato izjavil, da je "severnokorejski jedrski program grožnja za vso svetovno varnost".

Wikileaks se še ne bo ustavil
Med drugimi odmevnimi razkritji Wikileaksa so poleg osebnih opisov svetovnih voditeljev še trditve, da je savdski kralj Abdulah ZDA pozval, naj uničijo iranske jedrske obrate, da obstaja možnost, da je pakistanski jedrski material pristal v napačnih rokah, kar bi lahko pomenilo, da bi uporniki lahko izdelali jedrsko orožje in tako naprej.

Wikileaks pod vodstvom Juliana Assanga je objavil zapiske komuniciranja med ameriškim zunanjim ministrstvom in ameriškimi veleposlaništvi in konzulati, ki obsegajo obdobje med letoma 1996 in 2010. Za zdaj še ni znano, kdo bi lahko vse depeše izdal Wikileaksu, sumijo pa ameriškega vojaka Bradleyja Manninga, obveščevalnega analitika, ki so ga junija aretirali v Iraku zaradi objave nekega starejšega zaupnega videoposnetka.

Čeprav nihče ne more potrditi, kje se skriva Assange, pa je presenetil Ekvador z napovedjo, da je Assangu pripravljen ponuditi zatočišče. "Brez težav in brez pogojevanja," je dejal namestnik tamkajšnjega zuanjega ministra Kintto Lucas, ki je prepričan, "da si ljudje, kot je Assange, zaradi stalnega raziskovanja in osvetljevanja najtemnejših kotov informiranja zaslužijo samo pohvale".

Čeprav jih ne maramo, so vendarle naši sosedje.

Namestnik kitajskega zunanjega ministra He Jafej

Ljudje, kot je Assange, si zaradi stalnega raziskovanja in osvetljevanja najtemnejših kotov informiranja zaslužijo samo pohvale.

Namestnik ekvadorskega zunanjega ministra Kintto Lucas