Za navidezno konservativnostjo savdske kraljeve družine naj bi se skrival pravi zahodnjaški razvrat. Foto: EPA
Za navidezno konservativnostjo savdske kraljeve družine naj bi se skrival pravi zahodnjaški razvrat. Foto: EPA
Džeda je v zadnjih letih zrasla v pravi megalopolis. Foto: EPA

Predstavniki konzulata v Džedi opisujejo podtalno zabavo za noč čarovnic, ki jo je lani priredil član kraljeve družine in je prekršila vse islamske tabuje v državi. Sodeč po depeši, ki jo je v javnost spravil WikiLeaks, je bilo alkohola in prostitutk za močno zastraženimi vrati vile v izobilici.
Zabavo je priredil bogat princ iz velike družine Al Tunajan. Po besedah diplomatov se njegove identitete ne sme razkriti. Nekaj denarja naj bi v zabavo vložila tudi ameriška družba energetskih napitkov. "Čeprav savdski zakon in navade alkohol strogo prepovedujejo, je bilo tega v dobro založenem baru izobilju. Najeti filipinski točaji so stregli koktajle s sadikijem, tam skuhanim žganjem," navaja Guardian depešo.
Na vrhnji polici naj bi bila vrsta steklenic dobro znanih alkoholnih pijač, v katerih pa je bila izvirna vsebina zamenjana s sadikijem. Na črnem trgu naj bi steklenica vodke Smirnoff dosegla ceno 1.500 rijalov (slabih 300 evrov), steklenica tamkajšnje vodke pa "le" 100 rijalov (20 evrov). "Viri poročajo tudi, da so bile številne gostje v bistvu 'prijateljice noči', kar za take zabave ni nič posebnega." V teh družbenih krogih naj bi bilo pogosto tudi uživanje kokaina in hašiša.
Klub kot kjer koli drugje
Podtalne zabave v Savdski Arabiji naravnost "cvetijo", po zaslugi kritja savdskih kronanih glav, poroča depeša. A na voljo je le za zaprtimi vrati in izključno za zelo premožne. Na zabavi je bilo prek 150 Savdijcev (obeh spolov), starih večinoma od 20 do 35 let. Pokroviteljstvo kraljeve družine pomeni, da so zabave varne tudi pred zloglasno versko policijo. Vstop je bil nadzorovan prek strogega seznama povabljencev. "Prizorišče je spominjalo na nočni klub kjer koli zunaj kraljestva: alkohol v izobilici, mladi pari plešejo, DJ za mešalno mizo in vsi v kostumih."
Diplomati pojasnjujejo tudi, zakaj menijo, da je bil njihov gostitelj tako navezan na nigerijske telesne stražarje, od katerih so nekateri delali pri vhodu. "Večina prinčevih varnostnih sil so bili mladi Nigerijci. Za savdijske prince je običajna praksa, da odraščajo z najetimi telesnimi stražarji iz Nigerije ali drugih afriških držav, ki so podobne starosti in ki ostajajo s princem še vrsto let. Čas, ki ga preživita skupaj, ustavrja močno vez zvestobe."
Nedavni trend
Sodeč po depeši, je za tiste, zabave željne, zelo enostavno najti sponzorja izmed več kot 10.000 princev v kraljestvu. Nekateri so "kraljeva visočanstva" z neposredno sorodstveno vezjo s kraljem Abdulom Azizom, medtem ko so drugi zgolj "visočanstva" iz manj uglednih družin. Neki mladi Savdijec je ameriškemu diplomatu povedal, da so velike zabave zelo modne.
Še pred nekaj leti naj bi bila edina dejavnost ob koncih tedna zmenkarije znotraj manjših skupin, ki so se srečavale na domovih premožnih. Nekatera od premožnejših domovanj v Džedi imajo v kleti bare, diskoteke in klube. Neki Savdijec iz visoke družbe to komentira: "Vse večja koservativnost naše družbe v teh zadnjih letih je zgolj pomaknila družabno interakcijo v notranjost domov."