Glede na podatke davčnih blagajn so imeli hrvaški gostinci v zadnjem letu več prometa kot v preteklih letih. Foto: EPA
Glede na podatke davčnih blagajn so imeli hrvaški gostinci v zadnjem letu več prometa kot v preteklih letih. Foto: EPA

Hrvaška davčna uprava je s ponosom predstavila učinke uvedbe davčnih blagajn in po njenih podatkih so gostinci, trgovci, odvetniki, obrtniki prijavili za skoraj 18 odstotkov več prometa, kar v številkah pomeni dobro milijardo evrov, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Zagreba Vanja Vardjan.

Največje povečanje priliva so ugotovili pri fizičnih osebah, in sicer v višini 55 odstotkov, ter pri malih trgovcih, ki svoje blago prodajajo na tržnicah in v kioskih. Ti so v zadnjem letu prijavili 30 odstotkov več prometa.

Prijavljeni prihodki odvetnikov, ki so se najbolj upirali uvedbi davčnih blagajn, so se povečali za pet odstotkov.

Cerkev naslednja na vrsti?
Kljub prilivu dodatne milijarde evrov v državni blagajni še vedno zeva velika luknja, zato hrvaško finančno ministrstvo načrtuje tudi obdavčitev hrvaške Katoliške cerkve.

Hrvaška vlada v skladu s sporazumom z Vatikanom za financiranje Katoliške cerkve letno nameni več kot 46 milijonov evrov. Do zdaj Cerkev državi ni plačevala nobenih davkov in tudi ni bila dolžna voditi računovodstva.

Ministrstvo za finance je zato napovedalo, da bo od hrvaške Katoliške cerkve najprej zahtevalo, da začne voditi računovodstvo za vse storitve, ki jih nudi vernikom in ki jih ti plačujejo, na primer za krste, obhajila, birme, pogrebe.

Glede na pridobljene podatke o prihodkih bo vlada odločila, ali sploh in v kolikšnem obsegu obdavčiti cerkvene prihodke, še poroča Vardjan.