Dogovor sta podpisala prvi mož ruskega energetskega velikana Gazprom Alexei Miller in vodja ukrajinske plinske družbe Naftogaz Andrij Kobolev. Foto: Reuters
Dogovor sta podpisala prvi mož ruskega energetskega velikana Gazprom Alexei Miller in vodja ukrajinske plinske družbe Naftogaz Andrij Kobolev. Foto: Reuters
Plinovod
Z dogovorom naj bi se izognili plinskim krizam, kot sta bili leta 2006 in 2009. Foto: EPA

"To je pomemben korak za našo skupno energetsko varnost na evropski celini. Zdaj ni nobenega razloga, da bi ljudi v Evropi to zimo zeblo," je povedal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso po četrtkovih pogovorih v Bruslju.

Ruski minister za energijo Aleksander Novak je pojasnil, da je z dogovorom zagotovljena dobava plina Ukrajini in Evropi. "Znova zagotavljam, da je bila Rusija zanesljiv dobavitelj energentov Evropi in drugim porabnikom," je dejal.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je povedal, da bo EU deloval kot porok za plačilo obveznosti Ukrajine do Rusije. Po njegovih besedah je Kijev pripravljen poplačati dolg takoj po podpisu dogovora.

Rusija bo plinske pipe za Ukrajino odprla v naslednjih dneh, ko bo Kijev poplačal 1,45 milijarde dolarjev zaostalega dolga. Preostanek dolga v znesku 1,65 milijarde dolarjev bo poplačan do konca leta. Pri plačilu dolga bosta Ukrajini prek programa pomoči pomagala EU in Mednarodni denarni sklad (IMF).

Do konca leta bo Ukrajina za tisoč kubičnih metrov plina plačala 378 dolarjev, v prvem četrtletju pa se bo ta cena znižala na 365 dolarjev. S tem je Rusija privolila v popust v višini 100 dolarjev na kubični meter plina. Novak je zatrdil, da bo moral Kijev še vedno plačevati vnaprej za nove dobave.

Za zimo se ni treba bati
Odhajajoči evropski komisar za energijo Günther Oettinger je prepričan, da bo Ukrajina zmogla plačati za dobavo plina. Ob tem je evropske uporabnike pomiril, da so dobave plina za zimo zagotovljene.

Dogovor je bil sklenjen po večmesečnih pogajanjih, ki jih je močno oviral konflikt na vzhodu Ukrajine, kjer se spopadajo vladne sile in proruski uporniki. Oettinger upa, da bo dogovor pomagal pri premiku k rešitvi spora med Kijevom in Moskvo, zaradi katerega so odnosi med Rusijo in Zahodom padli na najnižjo točko po koncu hladne vojne.

Ruski plin zadovolji približno polovico potreb v Ukrajini, medtem ko v Evropski uniji za delež znaša okoli 30 odstotkov. Prek ukrajinskega ozemlja se sicer dobavi polovica ruskega plina za evropske porabnike. Po zaostritvi odnosov je Rusija junija zaustavila dobavo plina Ukrajini, zato je bil dogovor pred prihajajočo zimo nujen.

Iz Berlina in Pariza so v četrtek pozno zvečer sporočili, da bo EU "v celoti odigral svojo vlogo" za uresničitev dogovora o dobavi ruskega plina Ukrajini. Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande sta sporočila, da sta govorila tako z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom kot ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Vsi štirje so pozdravili zaključek pogajanj.

Protestniki bodo vztrajali do odstopa Compaoreja
Protestniki bodo vztrajali do odstopa Compaoreja