Assange je postal trn v peti mnogih držav. Foto: EPA
Assange je postal trn v peti mnogih držav. Foto: EPA
Razkritja depeš še vedno odmevajo

Za Assangeem, ki je z objavo ameriških depeš poskrbel za novo razburjenje po vsem svetu, je Švedska že sredi novembra izdala mednarodni zaporni nalog zaradi suma posilstva in spoolnega nadlegovanja dveh žensk. Zaradi WikiLeaksa ga preiskujejo v rodni Avstraliji in v ZDA.

Assange je zanikal obtožbe v zvezi s spolnim nadlegovanjem in dejal, da gre za poskus njegove očrnitve. "Rdeče opozorilo" Interpola ne pomeni zapornega naloga, ampak gre za poziv ljudem, da ljudem sporočijo morebitne podatke o njegovem nahajališču, poroča BBC.

Ekvador umaknil ponudbo
Z ekvadorskega zunanjega ministrstva so v torek sporočili, da Assangeu ponujajo zatočišče v svoji državi, kjer bi lahko "nadaljeval svoje preiskovalno delo in uril tamkajšnje raziskovalce", a je nato predsednik Rafael Correa umaknil ponudbo in dejal, da ustanovitelj WikiLeaksa storil napako, ko je razkril te vrste informacij, s čimer je tudi kršil ameriško zakonodajo.

Za Assangea se trenutno ne ve, kje se nahaja, a naj bi se selil iz države v državo. Po nekaterih podatkih naj bi bil trenutno v Londonu. Njegova mati je dejala, da je pretresena nad mednarodno tiralico za njim, saj si ne želi, da bi ga prijeli in zaprli. Dejala je, da je veliko zapisov o njenem sinu ne drži.

Razkritja depeš še vedno odmevajo