Čeprav Avstralci že več kot sto let niso britanska kolonija, še vedno ohranjajo tesne stike s svojo nekdanjo kolonizatorko. Celo kraljičin rojstni dan še vedno slovesno zaznamujejo. Foto: EPA
Čeprav Avstralci že več kot sto let niso britanska kolonija, še vedno ohranjajo tesne stike s svojo nekdanjo kolonizatorko. Celo kraljičin rojstni dan še vedno slovesno zaznamujejo. Foto: EPA
Tony Abbott med aborigini. Foto: EPA

Abbott je govoril o pomenu tujih naložb v Avstraliji, ko je izjavil: "Lahko bi rekli, da naša država dolguje svoj obstoj nekakšni obliki tuje naložbe britanske vlade v takrat neposeljeni ali pa zelo redko poseljeni deželi."

Vodja avstralskih avtohtonih prebivalcev, aboriginska senatorka Nova Peris, je dejala, da so Abbottove izjave "skrajno žaljive, omalovaževalne do domorodcev in preprosto napačne". "Britanska poselitev Avstralije ni bila tuja naložba, ampak okupacija," je bila odločna Perisova.

Tudi Warren Mundine, Abbottov svetovalec za aboriginsko problematiko, meni, da so bile premierjeve izjave "malce neumne". "Zdela se mi je preprosto bizarna izjava," je povedal za Sydney Morning Herald.

"Faktično pravilna izjava"
Se je pa na premierjevo stran postavil Tony Wright, notranjepolitični urednik časopis The Age, češ da so bile njegove izjave "faktično zakonsko pravilne". Wright je ob tem izpostavil, da je višje sodišče leta 1992 razsodilo, da se poselitev Avstralije nanaša na prihod Evropejcev, da pa je Abbott storil napako z uporabo besede "neposeljena", saj da lahko zaradi tega kritiki predpostavljajo, da je s tem mislil, da v njej ni nihče živel.

Abbott, predsednik desnosredinske Liberalne stranke Avstralije, je sicer znan po svojih kontroverznih izjavah. Večkrat so ga že obtožili tudi seksizma, nekdanja avstralska premierka Julia Gillard pa ga je označila celo za mizogina.

Aborigini naj bi avstralsko celino sicer poselili pred 40.000-70.000 leti, za prvega Evropejca, ki je dosegel celino, pa velja nizozemski pomorščak Willem Janszoon leta 1606. Prvi, ki je kartografiral vzhodno obalo Avstralije, je bil angleški raziskovalec James Cook leta 1770, prva flota britanskih ladij pa je v Botany Bay priplula leta 1788, da bi tam ustanovila kazensko kolonijo.