Berlusconi se trdno oklepa oblasti kljub vsem oviram. Foto: EPA
Berlusconi se trdno oklepa oblasti kljub vsem oviram. Foto: EPA
Berlusconi predstavil spremembe

Vlada je zaupnico vezala na glasovanje o vrsti ekonomskih reform, in sicer na obsežen paket ukrepov za spodbujanje gospodarstva, ki med drugim predvideva davčne olajšave in spodbude za vlaganje.

To je že 44. glasovanje o zaupnici, odkar je leta 2008 oblast v Italiji znova prevzela desnosredinska vlada premierja Berlusconija. Tokrat je za vlado glasovalo 317 poslancev, medtem ko jih je bilo proti 293. Za zaupnico se lahko zahvali predvsem Severni ligi, ki je kljub nezadovoljstvu z Berlusconijem podprla vlado.

Berlusconi je pozneje nagovoril senat in poročal o spremembah v koaliciji, potem ko je v preteklih tednih ob upoštevanju omenjenih porazov in rekordno nizke podpore vladi imenoval devet novih podsekretarjev, med katerimi so bili nekateri izvoljeni iz vrst opozicije in so šele v zadnjih mesecih prestopili v njegov tabor.

"Ni alternative moji vladi"
Berlusconi je poudaril, da trenutno ni politične alternative njegovi desnosredinski koaliciji, ki je po njegovem mnenju edina, ki lahko Italiji zagotovi politično stabilnost in zanesljivost na mednarodnem parketu, zato si bo še naprej prizadeval za konsolidacijo.

Pred zgornji dom parlamenta je premier stopil na zahtevo italijanskega predsednika Giorgia Napolitana, ki je od vlade zahteval, naj pred obema domovoma poroča o novih razmerjih moči v svojih vrstah.

Premier je posvaril, da bi vladna kriza za Italijo pomenila katastrofo. "V interesu Italijanov je, da se ta mandat izpelje do konca in da so javne finance urejene," je dejal in dodal, da je njegova vlada zaslužna za to, da je primanjkljaj pod nadzorom. "Naša gospodarska politika je državo rešila pred zlomom," je zatrdil.

Berlusconi je še dejal, da je stabilnost javnih financ njegova glavna naloga. Zato bo njegova vlada še pred poletjem sprejela nov paket varčevalnih ukrepov. Poleg tega bo njegov kabinet sprejel tudi reformo davčnega sistema in načrt za razvoj juga Italije.

Po mnenju poznavalcev bi lahko Italija plačala visoko ceno, če ne bo sprejela potrebnih reform, saj sta bonitetni agenciji S & P in Moody's v zadnjem mesecu že znižali svoje napovedi za italijansko gospodarstvo.

Berlusconi predstavil spremembe