Berlusconi in Türk sta govorila predvsem o manjšinah, dotaknila pa sta se tudi drugih aktualnih vprašanj. Foto: EPA
Berlusconi in Türk sta govorila predvsem o manjšinah, dotaknila pa sta se tudi drugih aktualnih vprašanj. Foto: EPA
Danilo Türk in Giorgio Napolitano
Slovenski predsednik je poudaril, da lahko obe narodni manjšini pomembno prispevata k nadaljnjemu razvoju odnosov med državama. Foto: EPA
Evropska unija
Možnost, da bi EU postala globalni igralec v svetu, po Türkovih besedah 'ni iluzorna'. Foto: EPA
Türk na obisku pri Berlusconiju

Drugi dan obiska v Italiji se je slovenski predsednik Danilo Türk srečal z italijanskim premierjem Silviem Berlusconijem. Türk je ob srečanju s premierjem izpostavil, da omizje o manjšinskih vprašanjih, ki ga pripravlja italijanska vlada, sovpada z 10. obletnico zaščitnega zakona za Slovence v Italiji, kar je po njegovem mnenju dobra priložnost za oceno stanja na tem področju. Sogovornika sta se strinjala o nujnosti urejenega in stabilnega načina financiranja manjšin, ki morata poiskati področja delovanja in konkretne projekte.

Slovenski predsednik je še ocenil, da je za dobro sodelovanje med državama najprej potrebno medsebojno zaupanje in spoštovanje, kar sta z italijanskim predsednikom Giorgiem Napolitanom že vzpostavila, zato so zdaj na vrsti konkretni projekti sodelovanja.

Sogovornika tudi o aktualnih vprašanjih
Türk in Berlusconi sta govorila tudi o aktualnih mednarodnih vprašanjih. Slovenski predsednik je izrazil sožalje ob smrti italijanskega vojaka, ki je bil danes ubit v Afganistanu. Obravnavala sta tudi vprašanja prihodnosti Evropske unije, odnose Unije z Rusijo in gradnjo plinovoda Južni tok.

Glede možnosti vračanja umetnin, ki so bile po drugi svetovni vojni iz Istre odpeljane v Italijo, sta predsednik in premier poudarila, da gre za proces, ki zahteva postopnost, lahko pa bi se začel z javno razstavo teh umetnin.

Türk predaval o prihodnosti EU-ja
Slovenski predsednik je drugi dan obiska v Rimu najprej položil venec k spomeniku neznanemu vojaku na trgu Piazza Venezia, nato pa se je s soprogo Barbaro Miklič Türk srečal z županom Rima Giovannijem Alemannom in njegovo soprogo Isabello Rauti. Zatem je na rimski univerzi La Sapienza predaval na temo Prihodnost Evropske unije: Tri prioritetna vprašanja.

V predavanju je poudaril, da se EU trenutno sooča z resnimi izzivi, tako od znotraj kot iz globalnega okolja, in da mora najprej "urediti razmere doma", če hoče igrati pomembno vlogo v svetu. Njegov razvoj so v zadnjem desetletju še posebej zaznamovale uspešna širitev na vzhod, okrepitev "institucionalnega optimizma" ter lizbonska pogodba, ki se v nasprotju s pričakovanji ni izkazala za uspešno. Türk je še menil, da moramo za soočanje z izzivi previdno oceniti razmere in ne smemo podleči "modnemu čustvu evropesimizma".

Geopolitične prednostne naloge
Pri določanju prednostnih nalog v svoji zunanji politiki mora Unija po mnenju slovenskega predsednika večji poudarek nameniti hierarhiji geopolitičnih prioritet ter razviti "realistično in pošteno politiko na področju človekovih pravic" tako doma kot v svetu. Türk je predlagal tri zunanjepolitične prednostne naloge: sodelovanje z državami Vzhodnega partnerstva in Rusijo, širitev na Zahodni Balkan in Turčijo ter liberalizacijo vizumskega režima.

EU mora po mnenju slovenskega predsednika tudi uspešno premagati krizo evra, ki je razgalila njegove slabosti. Kot je poudaril Türk, je za njegovo prihodnost ključno, kako bo zdaj delovala na področju financ. Med nalogami, ki še čakajo povezavo, pa je izpostavil vzpostavitev pogojev za večjo gospodarsko rast, med katerimi je dokončanje enotnega trga. Moč gospodarskega, finančnega in socialnega sistema Unije je namreč po njegovem mnenju ključna, da bi imel EU v svetu pomembnejšo vlogo.

Spremeniti krizo v priložnost
Možnost, da bi EU postal globalni igralec v svetu, po Türkovih besedah "ni iluzorna", vendar mora Unija, da bi to dosegla, dokazati, da je sposobna "spremeniti krizo v priložnost". Nujno je vodstvo, ki ga morajo prevzeti institucije v Bruslju in države članice. "Sodelujmo za okrepitev vodstva, da se bomo odzvali na potrebe našega časa," je s pozivom sklenil predavanje italijanski premier Berlusconi, s katerim se bosta sešla na delovnem kosilu. Pričakovati je, da bodo v ospredju pogovorov dvostransko sodelovanje, vprašanje manjšin, infrastrukturni projekti, energetika, promet in gospodarsko sodelovanje, poleg tega pa naj bi se državnika dotaknila aktualnih vprašanj v Evropski uniji in po svetu.

Tudi pogovori o prometu
Minister za promet Patrick Vlačič bo imel ob robu Türkovega obiska dvostransko srečanje z italijanskim ministrom za infrastrukturo in promet Alterom Matteolijem. Ministra bosta predvidoma izmenjala informacije o predlaganih rešitvah poteka nove železniške proge med Trstom in Divačo ter o sodelovanju na področju pomorskega prometa.

Türk je tridnevni obisk začel v ponedeljek, ko ga je sprejel italijanski predsednik Giorgio Napolitano. Predsednika sta govorila o pomenu skupne evropske vizije in dvostranske odnose ocenila kot dobre, Türk pa je predlagal tudi uvedbo skupne evropske poti miru na celotnem območju soške fronte. Prvi državniški obisk v Italiji bo predsednik Türk sklenil v sredo v Milanu.

Türk na obisku pri Berlusconiju