Türk in Napolitano sta se srečala že junija lani. Foto: EPA
Türk in Napolitano sta se srečala že junija lani. Foto: EPA
Danilo Türk
Slovenski predsednik bo svoj obisk Italije sklenil v sredo v Milanu. Foto: EPA
Türk in Napolitano - dobri odnosi med državama
Türk tke vezi z Italijo

Türka, ki se kot prvi slovenski predsednik mudi na tridnevnem državniškem obisku v Italiji, je v Rimu z vsemi vojaškimi častmi sprejel gostitelj, italijanski predsednik Napolitano. Predsednika sta pred novinarji govorila o pomenu skupne evropske vizije. Napolitano je povedal, da so odnosi med Ljubljano in Rimom glede manjšin dobri in da še vedno potekajo razprave. Dodal je, da sta obe strani pripravljeni okrepiti povezavo obeh manjšin.

Slovenski predsednik je poudaril, da lahko obe narodni manjšini pomembno prispevata k nadaljnjemu razvoju odnosov med državama. Izrazil je tudi zadovoljstvo, ker sta obe državi s proračunom zagotovili finančno stabilnost manjšinske politike za prihodnji dve leti.

Ob tem je Napolitano poudaril tudi pomen srečanja treh predsednikov v Trstu julija lani, ki je odnosom dalo velik zagon. Pogovori med državama zdaj po njegovih besedah potekajo v vzdušju tega sestanka, ki se ga je poleg Türka in Napolitana udeležil še hrvaški predsednik Ivo Josipović.

Po poti soške fronte evropska pot miru?
Slovenijo in Italijo danes druži skupna pot v okviru Evropske unije, ki po besedah predsednika Türka daje perspektivo za naprej in je izhodišče za reševanje odprtih vprašanj, pa tudi za celovit pogled na preteklost.

Türk je Napolitanu predal kratek memoar s predlogom, da bi na celotnem območju soške fronte uvedli skupno evropsko pot miru. "Želimo si, da bi ta skupen projekt razumeli kot evropski projekt, ki nas spominja na tragično zgodovino, hkrati pa bo tudi spodbuda za kreativno razmišljanje o naši skupni prihodnosti. Pobuda na lokalni ravni že obstaja, upamo pa, da bo to uspelo tudi na širši ravni," je povedal slovenski predsednik.

Slovenija želi več investicij iz Italije
Türk je poudaril pomen Italije kot druge največje zunanjetrgovinske partnerice Slovenije, je pa opozoril na manko pri investicijah. "Želim si, da bi v Slovenijo prihajalo več tehnološko naprednih podjetij iz Italije," je dejal predsednik, ki prednost daje razvoju pomorstva in pristanišč v Jadranu, pri čemer si želi čim tesnejšega in uspešnejšega sodelovanja obeh držav.

Na vprašanje, kakšno je stališče obeh predsednikov do vrnitve umetnin, ki so bile med drugo svetovno vojno odpeljane iz Slovenije, je Napolitano odvrnil, da upa, da ne bo iz tega nastal kakšen spor in da bi morali oceniti, kaj je bilo državama skupnega v kulturnem razvoju.

Obisk odpira novo poglavje v odnosih med državama
Po pogovorih z Napolitanom se je slovenski predsednik srečal še s predsednikom italijanske poslanske zbornice Gianfrancom Finijem in predsednikom senata Renatom Schifanijem.

Zvečer bo Türk gost na slavnostni večerji, še prej pa si bosta predsednika izmenjala državna odlikovanja - Napolitano bo Türku podelil red za zasluge Italijanske republike vitez velikega križa z velikim trakom, Türk pa bo italijanskemu predsedniku podelil slovensko odlikovanje red za izredne zasluge.

V Italiji tudi Žbogar in Vlačič
S Türkom sta v Italijo odpotovala tudi minister za promet Patrick Vlačič in zunanji minister Samuel Žbogar. Vlačič se bo sestal z italijanskim ministrom za infrastrukturo in promet Alterom Matteolijem, s katerim si bosta izmenjala informacije o predlaganih rešitvah poteka nove proge Trst-Divača in o sodelovanju v pomorskem prometu.

Žbogar se je srečal s svojim italijanskim kolegom Francom Frattinijem. Posebno pozornost sta posvetila vlogi in položaju obeh manjšin. Dogovorila sta se za naslednje zasedanje koordinacijskega odbora ministrov med državama in se strinjala o poglobitvi rednega dialoga glede evropskih tematik. Ministra sta podala tudi stališča glede Belorusije, približevanja Turčije EU-ju ter spregovorila o aktualnih razmerah v Tuniziji.

V torek se bo Türk srečal še s premierjem Silviem Berlusconijem in z rimskim županom Giannijem Alemannom, na univerzi Sapienza pa bo predaval o prihodnosti Evropske unije. V sredo bo obisk končal v Milanu.

Türk in Napolitano - dobri odnosi med državama
Türk tke vezi z Italijo