Kitajske oblasti budno nadzorujejo dogajanje na trgu, Foto: EPA
Kitajske oblasti budno nadzorujejo dogajanje na trgu, Foto: EPA

Kitajski uporabniki tako v teh dneh ne morejo uporabljati priljubljenega Twitterja, spletne pošte Hotmail in Flickra. Po podatkih kitajskih političnih oporečnikov so oblasti veteranskega oporečnika Vuja Gaošinga, ki je bil leta 1989 kot član prodemokratskega gibanja zaprt, pridržale za konec tedna.

Klepet v četrtek ob 11. uri!
Ob 20. obletnici pokola na Trgu nebeškega miru bo v četrtek ob 11. uri v spletni klepetalnici MMC-ja na vaša vprašanja odgovarjala Blanka Doberšek, novinarka in odlična poznavalka razmer na Kitajskem. Vabljeni k sodelovanju!
Za kitajske oblasti razprava o dogodkih na Trgu nebeškega miru leta 1989 dejansko ne obstaja: poleg tega nikoli niso razkrile števile smrtnih žrtev v okviru boja proti revolucionarni zaroti. Kot kažejo neuradni podatki, pa naj bi 4. junija 1989 na trgu in okoli njega umrlo več sto ljudi.

Pred "incidentom 4. junija", kot kitajske oblasti označujejo dogodke pred 20 leti, želijo poskrbeti, da se o obletnici ne bo govorilo, in eden od načinov je tudi preprečitev dostopa do različnih spletnih strani.

K. T.

Spodaj si lahko ogledate enega najbolj prepoznavnih posnetkov dogajanja 4. junija 1989.