Kitajskim študentom predsednik države svetuje, da se posvetijo študiju marksizma. Foto: EPA
Kitajskim študentom predsednik države svetuje, da se posvetijo študiju marksizma. Foto: EPA
Ši Džinping
Ši nadaljuje zatiranje kritičnih glasov v kitajski družbi. Foto: EPA

Po besedah kitajskega ministra za izobraževanje Juan Guirena bi morale univerze ohranjati politično integriteto, v predavalnicah pa ne bi smelo biti prostora za obrekovanje voditeljev komunistične partije, omadeževanje socializma ali kršenje ustave in zakonov.

V zadnjem času so na Kitajskem uvajali nove omejitve v univerzitetnem izobraževalnem sistemu in izjave ministra sledijo pozivom predsednika Ši Džinpinga, ki se je lani zavzel za večji ideološki nadzor na univerzah in poudarke pri proučevanju marksizma.

Kljub odpiranju svetu in korenitim gospodarskim reformam v zadnjih dveh desetletjih ima komunistična partija na Kitajskem še vedno popolno oblast in zatira kakršne koli poskuse kritike in opozicije, še posebej je občutljiva na pozive k večstrankarski demokraciji in spoštovanju človekovih pravic.

"Nikoli ne smemo dovoliti napadov ali žalitev partijskih voditeljev ali pripomb, ki bi diskreditirale socializem v univerzitetnih predavalnicah," je minister Juan dejal na izobraževalni konferenci, ki so se je udeležili predstavniki najboljših kitajskih univerz.

Kampanja proti kritičnim akademikom
Decembra lani je profesor prava na univerzi za politologijo v Šanghaju Žang Šuehond oblasti okrivil, da so ga odpustile, potem ko si je v svojih člankih drznil kritizirati vlado.

Pred tem so oktobra z univerze v Pekingu odpustili kritičnega ekonomista in zagovornika svobode govora, ki je bil med podpisniki odmevne peticije, s katero so pozvali k demokratičnim svoboščinam na Kitajskem.

Oblasti so obračunale tudi z vplivnim ujgurskim profesorjem Ilhamom Totijem, ki se je zavzemal za krepitev dialoga med Pekingom in ujgursko manjšino v pokrajini Sinkiang. Zaradi širjenja separatizma so ga obsodili na dosmrtni zapor in zaprli tudi nekaj njegovih študentov.