Plenum se je zavzel za neodvisnost sodstva v skladu s socialistično vladavino prava s kitajskimi značilnostmi. Foto: EPA
Plenum se je zavzel za neodvisnost sodstva v skladu s socialistično vladavino prava s kitajskimi značilnostmi. Foto: EPA


Centralni komite KP-ja Kitajske je prvič po sprejetju nove kitajske ustave pred 17 leti razpravljal o vprašanju vladavine prava. To vprašanje je, posebej potem ko je predsednik Ši Džinping sprožil doslej najobsežnejšo in najtemeljitejšo protikorupcijsko kampanjo, postalo eno od osrednjih vprašanj kitajske družbe.

Plenum se je zavzel za neodvisnost sodstva v skladu s socialistično vladavino prava s kitajskimi značilnostmi. To z drugimi besedami pomeni, da bo komunistična partija še naprej zadržala vodilno vlogo. Po drugi strani pa se je prvič doslej najvišji partijski organ javno izrekel proti vmešavanju partijskih funkcionarjev v sodne procese, kar je ahilova peta kitajskega pravosodnega sistema.

To je med drugim posledica dejstva, da delovanje nižjih sodišč financirajo lokalne oblasti, delo tožilstev in sodišč pa se prepleta. Po novem bodo morala višja sodišča obvezno potrjevati sklepe nižjih sodišč, partijskim in državnim funkcionarjem pa so zagrozili s kaznimi, če se bodo vmešavali v delo pravosodnih organov.

Najnovejši sklepi partijskega plenuma so korak v smeri večje avtonomije sodstva in reform pravosodnega sistema, ki jih je pred dvema letoma začel predsednik Ši Džinping z odpravo delovnih prevzgojnih taborišč in odvzema pooblastil policiji, da lahko brez sklepa sodišč zadržuje osumljence v zaporu do dveh let. Sprejet je bil tudi sklep, da bodo preverili skoraj vse pomilostitve, izrečene v zadnjih letih, ki so jih s podkupninami izposlovali tajkuni, kaznovali pa so tudi več kot 100 sodnikov in tožilcev, ki so bili vpleteni v te posle. V oporečniških krogih trdijo, da so najnovejši ukrepi nezadostni, saj ohranjajo vodilno vlogo partije in s tem preprečujejo res neodvisno vlogo sodstva.

Uroš Lipušček, Radio Slovenija, Peking

Korupcija na Kitajskem
Korupcija na Kitajskem