Potem ko so v Nemčiji za zdravljenje Michaela zbrali 1,3 milijona evrov, je država sporočila, da bodo zdravljenje plačali iz zdravstvene blagajne. Zbrana sredstva bodo zdaj porabili za druge projekte. Foto: BoBo
Potem ko so v Nemčiji za zdravljenje Michaela zbrali 1,3 milijona evrov, je država sporočila, da bodo zdravljenje plačali iz zdravstvene blagajne. Zbrana sredstva bodo zdaj porabili za druge projekte. Foto: BoBo

Deček Michael je tako ta teden prejel zdravilo Zolgensma in je že v domači oskrbi, poročajo nemški mediji.

Usoda enoletnega dečka iz Ludwigsburga na jugozahodu Nemčije, ki trpi za eno najhujših redkih dednih mišično-žilnih bolezni, je pretresla Nemčijo. Starša Marina in Oleg sta se več mesecev bala za življenje svojega sina. Njegovo zdravstveno stanje je bilo čedalje slabše. Mišice so se krčile, namesto da bi rasle. Vse težje se je tudi premikal in dihal.

Edino upanje je bilo izjemno drago zdravilo Zolgensma, ki po navedbah nemške televizije RTL stane 2,1 milijona evrov. Starši so se odločili za zbiranje dobrodelnih prispevkov, čemur so se pridružili številni znani nemški igralci, glasbeniki, športniki in druge znane osebnosti.

Zbrali so 1,3 milijona evrov, a so nato na začetku septembra nemške zdravstvene oblasti sporočile, da bo zdravljenje plačano iz zdravstvene blagajne. Organizacija, ki je zbirala denar, je sporočila, da bodo zbrana sredstva porabili za druge projekte.

Deček je zdravilo po poročanju nemških lokalnih medijev prejel v torek v bolnišnici v Heidelbergu in je zdaj že v domači oskrbi. "Danes lahko Michael praznuje nov rojstni dan. Z vašo podporo, vašo močjo, vašimi molitvami in vero v čudež nam je skupaj uspelo nemogoče. Na začetku nas je bilo malo. Z vami nas je iz dneva v dan več. Michaelu ste podarili mišice," so starši zapisali na Facebooku.

ZZZS: Zdravilo za Krisa je "zelo uspešno"

Zdravilo Zolgensma potrebuje tudi 19-mesečni deček iz Kopra, Kris, ki se je prav tako rodil s spinalno mišično atrofijo. Za zdravljenje v ZDA družina potrebuje 2,3 milijona evrov, v manj kot treh dneh pa so posamezniki, društva, podjetja in druge organizacije prispevale že več kot 1,5 milijona evrov.

Dobrodelno zbiranje sredstev za Krisovo zdravljenje v ZDA je sicer odprlo vprašanje, zakaj stroškov zdravljenja ne krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so pojasnili, da starši pri njih niso vložili nobene vloge za zdravljenje v tujini ali za nabavo zdravila v tujini, verjetno zato, ker jim tega niso predlagali lečeči slovenski zdravniki.

Za zdravljenje pri nas je Kris do zdaj prejemal zdravilo Spinraza. Kot so še pojasnili v ZZZS-ju, je bilo to zdravilo pri Krisu "zelo uspešno, saj ni le zavrlo bolezni, temveč je prišlo do bistvenega izboljšanja".