Franc Kos se je med letoma 1992 in 1995 bojeval na srbski strani državljanske vojne v Bosni in Hercegovini, kjer so ga poznali pod vzdevkom
Franc Kos se je med letoma 1992 in 1995 bojeval na srbski strani državljanske vojne v Bosni in Hercegovini, kjer so ga poznali pod vzdevkom "Slovenac" in "Žuti". Foto: Interpol

44-letnega Kosa, ki ima ob slovenskem tudi bosensko-hercegovsko državljanstvo, so prijeli na hrvaško-srbski meji aprila letos in ga izročili Bosni in Hercegovini. Septembra se je pred sodiščem v Sarajevu izrekel za nedolžnega. Zdaj se je na oddelku za vojne zločine sodišča v BiH-u začel proces proti prvoobtoženemu Kosu, ob katerem se sodi še Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu in Zoranu Goronji.

Kos vodil poboj 800 Bošnjakov
Franc Kos
je bil poveljnik 1. "bijeljinskega" voda 10. diverzantskega odreda glavnega štaba vojske Republike srbske. Preostala trojica pa so bili pripadniki omenjene diverzantske enote, ki je sodelovala pri streljanju več kot 800 Bošnjakov, ki so jih srbske sile ujele po padcu varovanega območja Združenih narodov v Srebrenici.

Može in mladeniče iz padle enklave v vzhodni Bosni so julija 1995 pripeljali na vojaško farmo Branjevo, ki leži pri kraju Pilica v občini Zvornik. Tam naj bi obtožena četverica vodila poboj 800 ujetnikov, ki so jih večinoma ustrelili z rafali. V obtožnici je navedeno, da sta Kos in Kojić po masovnem streljanju brskala med trupli za morebitnimi preživelimi in jih pobijala s streli iz pištol.

Odvetnik: "Kos je bil zgolj izvršitelj"
"Ne obstaja niti en dokaz, da je sodeloval pri pripravi načrta in da je vedel za načrt o streljanju, dokler ni prišel na kraj dogajanja. Kos je zgolj izvršitelj," je dejal Tomić. Dodal je, da tisti, ki bi zavrnili izvršitev zločina, verjetno ne bi bili več med živimi, poroča tiskovna agencija Federacije BiH Fena.

Sojenje je začel tožilec Dubravko Čampara, ki je prebral obtožnico in imel vodno besedo. Zagovorniki obtoženih pa so povedali, da ne bodo imeli uvodne besede in da bodo svoje dokaze predstavili, potem ko bo tožilstvo končalo dokazni postopek. Sojenje se bo nadaljevalo 17. decembra, ko bo tožilstvo predstavilo DVD o dogajanju v Srebrenici.