Kos je bil med drugim omenjen tudi na sojenju proti Miloševiću. Foto: EPA
Kos je bil med drugim omenjen tudi na sojenju proti Miloševiću. Foto: EPA

Preiskava, o kateri poroča komercialna televizija Pop TV, je bila zahtevana proti 10 članom odreda, katerega član je bil tudi Kos, ta odred pa naj bi v Srebrenici izvedel pokol nad muslimani. Nekateri člani odreda naj bi ubili do 1.200 ljudi.

Kos naj bi zdaj živel v Bijeljini v Republiki srbski pod drugim imenom. Njegovo pravo ime se pojavlja v sodnih zapisnikih sej na sojenjih proti že pokojnemu Slobodanu Miloševiću.

Tako je njegovo ime omenil Dražen Erdemović, ki je na sojenju proti Miloševiću 25. avgusta 2003 nastopil kot priča tožilstva. Erdemović je takrat priznal, da je sam v okolici Srebrenice ubil okoli 100 ljudi. Haaško tožilstvo ga zaradi umorov ni obsodilo, je pa bil obsojen zaradi kršenja pravil vojskovanja. Sodišče se je tako odločilo zaradi sodelovanja s tožilstvom in sodiščem. Obsojen je bil na pet let zaporne kazni, ki jo je že prestal, zdaj pa živi pod zaščito haaškega sodišča.

Kos naj bi bil, po besedah Erdemovića, prav tako vpleten v poboje, povod zanje pa naj bi bil, kot je slišal Erdemović, denar.

M. R.