Momčilo Perišić se je haaškemu sodišču prostovoljno predal leta 2005. Foto: EPA
Momčilo Perišić se je haaškemu sodišču prostovoljno predal leta 2005. Foto: EPA

64-letni Perišić je do zdaj najvišji častnik nekdanje jugoslovanske vojske, obtožnica v 13 točkah pa ga bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med letoma 1993 in 1998. Med drugim je obtožen umora, pregona na politični, rasni in verski podlagi, iztrebljanja, nečloveškega ravnanja in napadov na civiliste. Perišić se je v vseh točkah obtožnice izrekel za nedolžnega.

Haaško tožilstvo Perišića bremeni odgovornosti za napade na Zagreb s kasetnimi bombami maja 1995, obleganje Sarajeva in pokol muslimanov v Srebrenici.

Perišić podpiral načrt Velike Srbije
Po besedah haaškega tožilca Marka Harmona je bil Perišić zvest podpornik režima nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića in njegovega načrta za oblikovanje Velike Srbije. Pod formalnim poveljstvom Perišića je bil tudi nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić, ki je še vedno na begu pred roko pravice.

"General Perišić je izvrševal ukaze in povelja. Srbski vojski v BiH-u je dobavljal velike količine orožja. Dosledno ni izvrševal svojih dolžnosti glede preiskave in kaznovanja zločinov, ki so jih zagrešili njegovi častniki ... ki se jih je polno zavedal. Ustvaril je okolje nekaznovanja, znotraj katerega so bili njegovi podrejeni spodbujeni in so vztrajali pri izvrševanju zločinov, saj so vedeli, da ne bodo kaznovani," je dejal Harmon.

G. V.