Okoli letovišča Enniskillen, v katerem bo potekal vrh, so namestili 6,5 kilometra dolgo žico, za varnost pa bo skrbelo 8.000 policistov. Foto: Reuters
Okoli letovišča Enniskillen, v katerem bo potekal vrh, so namestili 6,5 kilometra dolgo žico, za varnost pa bo skrbelo 8.000 policistov. Foto: Reuters
Družina Obama
Ameriškega predsednika Obamo bodo na Severnem Irskem spremljale žena Michelle ter hčeri Malia in Sasha. Foto: Reuters
Protesti
Policija pričakuje največ 15.000 protestnikov. Foto: EPA
Sirci ne verjamejo v svetlo prihodnost
Osrednja tema G8 – Sirija
Skupina G8 o svetovni trgovini in Siriji

Gostitelj G8 britanski premier David Cameron je za dvodnevni vrh izbral tri glavne teme - ukrepe za učinkovitejše pobiranje davkov, ukrepe za sprostitev svetovne trgovine in njeno večjo preglednost, ki bo zmanjšala korupcijo, na političnem področju pa bo prevladovala Sirija.

Razprave o Siriji bodo najverjetneje napete, potem ko je Washington prejšnji teden sporočil, da bo zaradi utemeljenih obtožb, da je režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada v konfliktu uporabil kemično orožje, začel oboroževati sirske upornike.

Asad: Z dostavo orožja tvegate terorizem
Sirski predsednik Bašar al Asad je danes evropske sile opozoril, da bodo "plačale ceno", če bodo pošiljale orožje opozicijskim upornikom, ki ga poskušajo strmoglaviti. "Če bodo Evropejci dostavljali orožja, bo evropsko dvorišče zajel terorizem in Evropa bo za to plačala visoko ceno. Teroristi bodo postali pripravljeni na boj in se bodo vrnili z ekstremistično ideologijo," je povedal v intervjuju za nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ob tem je še zavrnil trditve zahodnih držav, da so sirske vladne sile uporabile kemično orožje v državljanski vojni: "Če bi Pariz, London in Washington imeli le en sam dokaz, bi ga že javno predstavili svetu."

Rusija ne podpira dobave orožja upornikom
Na temo Sirije se bosta ob robu vrha na štiri oči srečala tudi ruski predsednik Vladimir Putin in njegov ameriški kolega Barack Obama.

Putin se je dan pred začetkom vrha sešel tudi s Cameronom, s katerim sta ugotovila le, da se glede ukrepov za Sirijo ne strinjata, druži pa ju isti cilj - končati več kot dveletni konflikt v tej državi. Putin, eden glavnih sirskih zaveznikov, je po srečanju dejal, da imata "krvave roke" obe strani, tako režim predsednika Al Asada kot uporniki, in da Rusija ne krši mednarodnih zakonov z dobavo orožja "legitimni vladi v Siriji". Cameron pa je dejal, da podpira ukinitev embarga Evropske unije glede dobave orožja upornikom, London pa se še ni odločil, ali jim bo dejansko poslal orožje.

Medtem pa so iz Moskve sporočili, da ne podpirajo dobavo orožja sirskim upornikom, pa tudi ne morebitne prepovedi preletov nad Sirijo. Po besedah tiskovnega predstavnika ruskega zunanjega ministrstva Aleksandra Lukaševiča se je namreč že na primeru Libije pokazalo, kako tovrstna odločitev deluje. "Ne želimo si ponovitve tega," je dejal.

Snowden znova "zažvižgal"
Britanski časopis Guardian je sicer pred začetkom vrha objavil dokumente, ki jih je javnosti razkril nekdanji ameriški vohun Edward Snowden. Ti kažejo, da je britanska tajna služba prisluškovala udeležencem dveh vrhov G20 v Londonu leta 2009. Med drugim naj bi nadzorovali računalnike in telefonske pogovore delegatov iz Turčije in Južnoafriške republike.

Nekatere delegate naj bi celo zvabili, da so uporabljali internetne kavarnice, ki jih je pred tem uredila tajna služba. Na tak način so lahko nadzorovali elektronsko pošto. Z omenjeno akcijo naj bi britanska vlada poskrbela za uspeh pogajanj na vrhu, poleg tega bi si Velika Britanija tako lahko izboljšala svoja pogajalska stališča, zato akcija ni bila izvedena samo zaradi varnostnih razlogov.

Dokumenti še razkrivajo, da je navodilo o prisluškovanju delegatom na srečanjih G20 prišlo z visoke ravni britanske vlade, ki jo je takrat vodil premier Gordon Brown.

Po poročanju medijev so ameriški obveščevalci, ki delujejo v Londonu, med takratnim zasedanjem vohunili tudi za takratnim ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevim, ko se je prvič srečal tudi z Obamo.

Vrh bodo spremljali protesti
Velika Britanija je sicer predsedovanje skupini industrijsko najbolj razvitih držav G8, ki zaradi vzpona širše skupine G20 počasi izgublja nekdanjo moč, prevzela januarja letos. Lani so G-8 vodile ZDA, ki so vrh gostile v Camp Davidu. London se je odločil, da bo vrh gostil v golfletovišču okrožja Fermanagh pri jezeru Erne.

Policija pričakuje največ do 15.000 protestnikov, voditelje sodelujočih držav - ZDA, Rusije, Nemčije, Japonske, Velike Britanije, Francije, Kanade in Italije - pa so že zavarovali s šest metrov visoko ograjo okoli ceste, ki vodi v prav tako močno zavarovano letovišče. Protesti bodo tako potekali po drugih krajih, napovedani so tudi v Belfastu.

V Fermanaghu do zdaj še nikoli ni bilo toliko voditeljev pomembnih držav, prav tako ne protestnikov, ki nastopajo pod imenom "Karneval proti kapitalizmu". Velika Britanija je nazadnje gostila vrh G8 leta 2005 v škotskem Edinburgu, minil pa je v znamenju nasilja in aretacij.

Sirci ne verjamejo v svetlo prihodnost
Osrednja tema G8 – Sirija
Skupina G8 o svetovni trgovini in Siriji