Na nedeljskih volitvah, za katere so separatistične oblasti v obeh samooklicanih republikah vzpostavile volilni komisiji, lahko za štiriletni mandat kandidirajo prebivalci, ki na območju ene ali druge samooklicane republike živijo najmanj deset let, stari pa morajo biti najmanj 30 let. Foto: EPA
Na nedeljskih volitvah, za katere so separatistične oblasti v obeh samooklicanih republikah vzpostavile volilni komisiji, lahko za štiriletni mandat kandidirajo prebivalci, ki na območju ene ali druge samooklicane republike živijo najmanj deset let, stari pa morajo biti najmanj 30 let. Foto: EPA
V ljudski republiki Doneck se za predsedniški položaj poleg sedanjega prvega moža Aleksandra Zaharčenka potegujeta še nekdanji vodja zloglasnih posebnih enot policije in "poslanec parlamenta Novorusije". Za sedeže v ljudskem svetu pa se potegujeta dve organizaciji - Republika Doneck in Svobodni Doneški bazen. Foto: EPA
Stanje na separatističnem območju ostaja napeto. Foto: EPA

Merklova je Putinu sporočila, da bodo volitve nezakonite in jih EU ne bo priznal, s Hollandom pa sta še poudarila, da volitve lahko potekajo zgolj v skladu z ukrajinsko zakonodajo. Dodala sta, da bodo volitve kršile dogovore iz Minska, ki so septembra prinesli majavo prekinitev ognja, in še dodatno zapletle prizadevanja za rešitev krize.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ta teden sporočil, da bo Rusija izide separatističnih volitev "seveda priznala", potem ko je priznala tudi izide ukrajinskih parlamentarnih volitev. Da je trojica v telefonskem pogovoru govorila s Putinom, so v Kremlju potrdili, a so navedli, da so voditelji v njem izpostavili nujnost spoštovanja prekinitve ognja, Moskva pa je obenem pozvala k dialogu med Kijevom in separatisti v Donecku in Lugansku.

V Ukrajini slavje prozahodnih sil
V obeh samooklicanih republikah v Doneškem bazenu bodo v nedeljo volili predsednika in ljudski svet, potem ko so preteklo nedeljo separatisti preprečili izvedbo parlamentarnih volitev, ki so potekale drugje po Ukrajini, češ da gre za farso in da so potekale v ozračju ustrahovanja. Na teh volitvah so slavile zmago prozahodne sile, ki pa izvedbi separatističnih nasprotujejo, tako kot tudi EU, ZDA in Nato.

Parlament v Kijevu je septembra sprejel zakon, s katerim je proruskim regijam na vzhodu podelil poseben status in s tem širšo avtonomijo za obdobje treh let, predvidel pa je tudi organizacijo lokalnih volitev na območjih 7. decembra. A separatisti terjajo neodvisnost, zato so se odločili za svoje volitve.

Na separatističnih območjih se danes končuje predvolilna kampanja, ki je bila zaradi vojne neizrazita, konkurenca na njej pa minimalna. Tako v Donecku kot Lugansku se za predsedniški položaj med drugim potegujeta sedanja prva moža, Aleksander Zaharčenko in Igor Potnicki, za ljudska sveta pa kandidirajo separatistična gibanja.

Koliko je volivcev v obeh samooklicanih republikah, ni povsem jasno. Pred krizo je na območju živelo skupaj okoli pet milijonov prebivalcev, a jih je več sto tisoč pred spopadi pobegnilo.

Rusija dostavila novo pomoč
Na območjih se medtem nadaljuje nasilje, v katerem je bil preteklo noč ubit najmanj en civilist. Po trditvah Kijeva so separatisti ponoči najmanj 45-krat kršili prekinitev ognja.

Rusija je medtem Donecku in Lugansku znova dostavila pomoč - okoli sto tovornjakov, naloženih s skupaj tisoč tonami prehrambnih izdelkov in gradbenega materiala. Pomoč so na dveh mejnih prehodih pregledali cariniki, Rusija pa je s tem separatističnim regijam dostavila že štiri konvoje pomoči.