Arabska liga zahteva odstop predsednika Bašarja Al Asada in oblikovanje vlade narodne enotnosti. Foto: EPA
Arabska liga zahteva odstop predsednika Bašarja Al Asada in oblikovanje vlade narodne enotnosti. Foto: EPA
Bašar Al Asad
Sirski predsednik Bašar Al Asad je v bolnišnici obiskal ranjene vojake. Foto: EPA
Nov pokol v Siriji

Resolucijo, ki so jo pripravile arabske države in v njej sirskega predsednika Bašarja Al Asada pozvale k odstopu, je podprlo vseh preostalih 13 članic Varnostnega sveta.

Namesto resolucije je VS dosegel dogovor o izjavi o razmerah v Siriji, ki pa ima nižjo veljavo.

Veleposlanik Maroka, edine arabske države v VS-ju, je po glasovanju izrazil "veliko obžalovanje in razočaranje", da sta se Moskva in Peking pridružila silam za zrušenje resolucije.

"To je žalosten dan za Varnostni svet, žalosten dan za Sirce in žalosten dan za demokracijo," je dejal francoski veleposlanik Gerard Araud.

Po besedah diplomatov se je pričakovalo, da bo Kitajska sledila Rusiji, ki se je za vložitev veta odločila, potem ko so ZDA in evropske države zavrnile niz ruskih popravkov besedila osnutka resolucije. Moskva je najbolj nasprotovala pozivu k odstopu Al Asada.

Moskva je vztrajala, da se k resoluciji dodajo dopolnila, ki bi zagotovila, da bo krivda za nasilje v Siriji pripisana tako oboroženim skupinam kot režimu Al Asada in izključila kakršno koli tuje posredovanje v državi.

Če bi Varnostni svet potrdil obstoječo resolucijo, bi bil to "škandal", je pred glasovanjem dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Rusija je zgodovinska zaveznica Sirije, ki je tudi ena največjih uvoznic ruskega orožja, s katerim oskrbuje Al Asadov režim tudi v času protivladnih protestov.

Pokol v Homsu
V petek je po navedbah opozicijskega sirskega narodnega sveta sirska vojska v Homsu davi začela na slepo bombardirati protestnike.

"V zgodnjih jutranjih urah 4. februarja 2012 je Al Asadov režim zagrešil enega najhujših pokolov od začetka protirežimskih protestov marca lani," je sporočil sirski narodni svet in Rusijo pozval, da odločno obsodi Al Asadov režim.

Sirski narodni svet vztraja, da je za poboj najmanj 200 civilistov in več kot 1.300 ranjenih odgovorna Al Asadova vojska. Šlo naj bi za enega hujših napadov v zadnjih enajstih mesecih, odkar je država ujeta v nemirih. Oblasti odločno zavračajo vse očitke in trdijo, da gre le za propagando aktivistov.

Protesti tudi drugod po svetu
Sirski protirežimski protestniki se zbirajo tudi drugod po svetu. V Berlinu je tako v petek okoli 20 protestnikov vdrlo v sirsko veleposlaništvo. Pri tem so povzročili škodo v pisarnah veleposlaništva.

V Londonu so ob poskusu, da bi vdrli v sirsko veleposlaništvo v britanski prestolnici, aretirali pet ljudi, pred veleposlaništvom pa se je zbralo okoli 150 protestnikov. Več sto jeznih Sircev in tamkajšnjih aktivistov je poskušalo vdreti tudi v sirsko veleposlaništvo v Kuvajtu, pri tem pa so nekaj protestnikov aretirali.

Nov pokol v Siriji