Izpustitev talcev. Foto: Reuters
Izpustitev talcev. Foto: Reuters

"Po zamudi pri izpustitvi zapornikov z obeh strani so bile ovire odpravljene s pomočjo katarsko-egiptovske komunikacije z obema stranema. Nocoj bo izpuščenih 39 palestinskih civilistov v zameno za izpustitev 13 izraelskih talcev iz Gaze in sedmih tujih državljanov zunaj okvira sporazuma," je na omrežju X zapisal predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed Al Ansari.

Po zadnjih informacijah so skupino 13 izraelskih talcev, med njimi je šest žensk in sedem mladoletnikov, in štiri tuje državljane predali Rdečemu križu in so že prispeli v Izrael, poroča Reuters.

V nasprotju s prvotnimi načrti je oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas, brigade Ezadin al Kasam, popoldne sicer odložilo današnjo izpustitev nove skupine izraelskih talcev. Odločitev so utemeljili z izjavo, da mora Izrael najprej dovoliti vstop tovornjakov s humanitarno pomočjo v severni del Gaze in upoštevati "dogovorjena merila" za izpustitev palestinskih ujetnikov.

Palestinci bežijo s severa Gaze pred izraelsko vojsko. Ta jim kljub premirju ne dovoli vrnitve na domove na severu. Foto: EPA
Palestinci bežijo s severa Gaze pred izraelsko vojsko. Ta jim kljub premirju ne dovoli vrnitve na domove na severu. Foto: EPA

Predstavnik Hamasa Osama Hamdan je po navedbah britanskega BBC-ja dejal, da je bilo od petka v Gazo poslanih skupaj 340 tovornjakov s pomočjo, vendar jih je severni del Gaze doseglo le 65, kar je po njegovih besedah manj kot polovica tistega, kar naj bi v skladu z dogovorom potrdil Izrael. "Potrjujemo svojo zavezanost sporazumu, ki sta ga podprla Egipt in Katar," je dodal.

Uradniki Hamasa so po poročanju izraelskih medijev in katarske televizije Al Džazira danes izraelsko vojsko med drugim obtožili, da zaustavlja in napada Palestince, ki so se iz južnega dela Gaze skušali vrniti domov na sever. Izrael je vse obtožbe zanikal.

Čeprav je začasna prekinitev ognja v petek in v noči na danes v veliki meri utišala orožje na obeh straneh, so čez dan iz Gaze prihajala poročila o primerih napadov na Palestince v izvedbi izraelskih sil, z območja okupiranega Zahodnega brega pa poročila o izraelskih racijah.

Agencija ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je sporočila, da je v petek prvič v zadnjem mesecu humanitarna pomoč dosegla severni del Gaze. Uradniki Hamasa pa so trdili, da je Izrael dovolil prehod le trem od 100 tovornjakov, namenjenim na to območje. To je bil tudi glavni razlog za zaplet pri izmenjavi talcev in zapornikov.

Bo premirje podaljšano?

Številni so medtem od petka izražali upanje, da bosta sprti strani začasno premirje podaljšali. Egiptovska državna informacijska služba je sporočila, da je Egipt – ki je poleg Katarja pomembno posredoval pri sklenitvi dogovora o premirju in današnji izmenjavi talcev – od vseh vpletenih strani prejel "pozitivne signale" glede podaljšanja premirja. Današnji zaplet bi morebitno podaljšanje po navedbah tujih medijev sicer lahko ogrozil.

Napad na modre čelade v Libanonu

Mirovna misija Združenih narodov v Libanonu (UNIFIL) je sporočila, da so izraelske oborožene sile streljale na eno od njihovih patrulj na jugu Libanona v bližini vasi Ajtarun ob izraelski meji, pri čemer žrtev ni bilo. UNIFIL je napad obsodil in ga v sporočilu na omrežju X označil za "zelo skrb vzbujajočega". Medtem je danes ponoči in v zgodnjih jutranjih urah potekala izmenjava ognja med izraelskimi silami in oboroženimi pripadniki libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Na izraelsko-libanonski meji je po petkovem začetku začasnega premirja v Gazi sprva prav tako zavladalo napeto premirje. Dogovor o prekinitvi ognja v Gazi se sicer ne nanaša na izraelsko-libanonsko mejo. Vir blizu Hezbolaha, zaveznika palestinskega gibanja Hamas, je dejal, da se bo šiitska skupina "držala premirja, dokler se ga bodo držali Izraelci".

Seznami imen za izpustitev

Hamas je v petek že izpustil 13 talcev v skladu z dogovorom, pa tudi deset tajskih in enega filipinskega državljana, katerih izpustitev naj sicer ne bi bila del prvotnega dogovora. Kot pravi iransko veleposlaništvo na Tajskem, je k izpustitvi tajskih talcev Hamas pozval Teheran, in sicer zaradi "prijateljskih odnosov med Iranom in Tajsko".

V zameno je Izrael iz zapora Ofer na Zahodnem bregu izpustil 39 Palestincev, in sicer 24 žensk in 15 otrok.

Rdeči križ bo omogočil prevoz talcev do mejnega prehoda z Egiptom Rafa, kjer jih bo prevzela izraelska vojska. Odpeljali jih bodo v zračno oporišče na jugu Izraela na zdravstveni pregled, nato pa jih bodo s helikopterji odpeljali v različne bolnišnice okoli Tel Aviva, poroča Al Džazira.

Medtem bo tudi Izrael iz zaporov izpustil dodatne palestinske zapornike, ki se bodo lahko vrnili k družinam na okupiranem Zahodnem bregu ali v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu.

Ena od palestinskih zapornic, ki jih je Izrael že izpustil, je za Al Džaziro opisala razmere, v katerih jih je držal Izrael. Zaporniki niso imeli čiste pitne vode ali dovolj hrane, je dejala Farid Nažm iz Nablusa na severu Zahodnega brega. Tudi med izpustitvijo naj bi jih poniževali. Palestincem iz Gaze se je zahvalila za njihov "odpor".

Zaplet ob drugem dnevu premirja v Gazi

Humanitarna pomoč prvič tudi na sever Gaze

Dogovor o izmenjavi talcev in zapornikov je nastopil po mesecu in pol neprestanega bombardiranja. Na okupirano območje prihaja dodatna humanitarna pomoč, a v premajhnih količinah za zadovoljitev osnovnih potreb vseh 2,3 milijona prebivalcev, ki jih Izrael oblega od začetka zadnjih napadov.

V Gazi primanjkuje hrane, vode, zdravil, goriva, elektrike. Na območje naj bi prišlo dodatnih 200 tovornjakov s pomočjo. Pomoč je ZN prvič dostavil tudi na sever Gaze. Izraelske okupacijske sile do zdaj namreč niso dovoljevale razdeljevanja humanitarne pomoči na tem območju.

Ljudje v Gazi med čakanjem na nakup nujno potrebnega goriva. Foto: Reuters
Ljudje v Gazi med čakanjem na nakup nujno potrebnega goriva. Foto: Reuters

Med uničenimi ustanovami je tudi Indonezijska bolnišnica, ki je bila ena največjih zdravstvenih ustanov na severu Gaze. Oblegali in napadali so jo izraelski tanki in ostrostrelci. Izraelska vojska je v bolnišnico vdrla tik pred začetkom štiridnevnega premirja v petek.

Izraelske sile oblegajo tudi največjo bolnišnico v Gazi Al Šifa, kjer po prisilni evakuaciji večine bolnikov, osebja in razseljenih ljudi, ki so se tja zatekli, še vedno ostaja okoli 100 ljudi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporoča, da je "izjemno zaskrbljena" glede varnosti bolnikov in osebja v bolnišnici. Izraelske sile so aretirale tudi direktorja bolnišnice Muhamada Abuja Salmijo in več drugih zdravstvenih delavcev. WHO nima podatkov o njihovem stanju.

Izraelska vojska je sporočila, da direktorja bolnišnice zaslišuje zaradi "dokazov, da je bolnišnica Al Šifa pod njegovim neposrednim vodenjem služila kot Hamasov poveljniški in nadzorni center".

Tako Hamas kot uprava bolnišnice sta zanikala izraelske trditve, da so v bolnišnici izvajali vojaške dejavnosti.

Generalni direktor ministrstva za zdravje v Gazi Munir Al Burš je za Al Džaziro dejal, da so izraelske sile streljale na zdravstvene ekipe, ki so med premirjem odšle do t. i. varnega koridorja. Izrazil je šokiranost nad tem, v kakšnem stanju so izraelske sile pustile Indonezijsko bolnišnico.

Bolnišnice Al Šifa ne morejo usposobiti za delovanje brez zadostne količine opreme in goriva, je dejal in poudaril, da si vseeno prizadevajo obnoviti delovanje bolnišnic, da bi vzbudili up med prebivalci Gaze.

Eksplozija na območju bolnišnice Al Šifa. Foto: Reuters
Eksplozija na območju bolnišnice Al Šifa. Foto: Reuters

Izraelska vojska ne dovoli vrnitve na sever

Izraelska vojaška letala so sicer v petek v Gazi spuščala letake z opozorili, da vojne ni konec in da je "zelo nevarno" vračati se na sever okupiranega območja.

Nekaj tisoč ljudi se je kljub temu poskušalo premakniti proti severu, od koder so morali zaradi napadov pobegniti, a so izraelske sile nanje streljale. Združeni narodi ocenjujejo, da je bilo zaradi spopadov razseljenih 1,7 milijona od okoli 2,3 milijona prebivalcev Gaze.

Razdejanje tudi na jugu

Palestinski novinar Maždi Fati je zbiral pričevanja razseljenih žensk, ki so dejale, da od njihovih domov v Kan Junisu na jugu Gaze po izraelskem bombardiranju ni ostalo nič več.

"Prišla sem domov, da bi vzela nekaj stvari, a ničesar nisem našla. Izraelska vojska je uničila kraj na način, ki ga nismo pričakovali," je dejala neka ženska, ki je bila med tisočimi, ki so se vrnile v svoje soseske po začetku premirja.

Druga ženska, prebivalka vzhodnega Kan Junisa, je dejala, da jo je to, kar je videla, "šokiralo". "Uničenje je zelo veliko," je dejala.

Kan Junis je eno od mest na jugu Gaze, kamor so se morali po ukazu izraelske vojske umakniti Palestinci s severa Gaze, a je bilo to mesto tarča obsežnih izraelskih napadov.

Racije na Zahodnem bregu se nadaljujejo

Ne glede na premirje v Gazi pa izraelske sile nadaljujejo racije na okupiranem Zahodnem bregu. Palestinska tiskovna agencija Vafa poroča, da so izraelske sile izvedle racije v več krajih na območju.

Po navedbah palestinskega ministrstva za zdravje sta bila danes (sobota) na Zahodnem bregu v bližini mesta Dženin ubita dva Palestinca, sedem pa ranjenih. Vafa piše, da so jih napadle izraelske oborožene sile.

Izraelske sile in izraelski naseljenci so od 7. oktobra na Zahodnem bregu ubile najmanj 225 Palestincev, še sedem Palestincev je umrlo v izraelskem pridržanju.

Od petka zvečer so izraelske okupacijske sile na Zahodnem aretirale še 17 Palestincev, sporoča palestinska organizacija za zaščito pravic zapornikov Klub palestinskih zapornikov. Skupno število palestinskih zapornikov od 7. oktobra je po podatkih te organizacije 3160.

Fajon nadaljuje obisk Bližnjega vzhoda