Timošenkovo so pred stavbo tožilstva pričakali številni privrženci. Foto: Reuters
Timošenkovo so pred stavbo tožilstva pričakali številni privrženci. Foto: Reuters

Tožilstvo je sporočilo, da so Timošenkovo, vodjo ukrajinske opozicije, prijeli na podlagi sodne odredbe, da bi lahko nadaljevali preiskavo suma zlorabe položaja. Ob tem je tiskovni predstavnik tožilstva dodal, da je zelo mogoče, da jo bodo izpustili še danes, novico pa je potrdila tudi stranka Timošenkove, ki je o tem tudi obvestila medije.

Tožilstvo proti Timošenkovi vodi tri preiskave zaradi zlorabe položaja. Decembra lani so uvedli preiskavo, ker naj bi Timošenkova za izplačilo pokojnin med krizo uporabila denar, namenjen okoljskim temam, januarja pa je tožilstvo proti njej uvedlo preiskavo, ker naj bi prekoračila pooblastila z nakupom tisoč novih kombiniranih vozil opel combo za ukrajinsko zdravstvo.

Sredi aprila je tožilstvo uvedlo tudi preiskavo, ker naj bi Timošenkova s podpisom pretirano dragih pogodb z Rusijo glede dobave plina državo oškodovala za 190 milijonov ameriških dolarjev. Pogodbe, ki sta jih januarja 2009 podpisala Timošenkova in ruski premier Vladimir Putin, so bile tarča kritik, ker naj bi bile zaradi previsokih cen slabe za Ukrajino.