Nedelovanje bencinskih črpalk je še posebej veliko preglavic povzročilo v Teheranu. Foto: Reuters
Nedelovanje bencinskih črpalk je še posebej veliko preglavic povzročilo v Teheranu. Foto: Reuters

Hekerska skupina, ki jo Iran obtožuje povezav z Izraelom, je sporočila, da je v ponedeljek izvedla napad, ki je prekinil storitve na bencinskih črpalkah po vsej državi. Kot poročajo iz Irana, je bila distribucija goriva na več kot polovici bencinskih črpalk motena zaradi težav s programsko opremo, ki so povzročile blokado sistema za plačevanje.

Predstavnik iranskega ministrstva za nafto in direktor državnega naftnega podjetja Jalil Salari je povedal, da gre za tehnične motnje, povezane s čitalniki kartic, in da se oblasti pospešeno trudijo, da bi odpravile težavo.

Minister Ovji je za iransko državno televizijo povedal, da so bile storitve motene na približno 70 odstotkih iranskih bencinskih črpalk in da je možen vzrok zunanje vmešavanje. Pozneje je dejal, da deluje 1650 bencinskih servisov, pri čemer ministrstvo za nafto nadzoruje 3800 bencinskih servisov.

Po poročanju iranske državne televizije za kibernetskim napadom stoji skupina Predatory Sparrow, o čemer so poročali tudi izraelski lokalni mediji. "Ta kibernetski napad je bil izveden na nadzorovan način, da bi se izognili morebitni škodi službam za nujno pomoč," so v izjavi za javnost domnevno sporočili hekerji.

Kibernetski napadi že v preteklosti

Iranski državni mediji poročajo, da je hekerska skupina v preteklosti že poskrbela za kibernetske napade na iranske bencinske črpalke, železniška omrežja in jeklarne.

Podobne motnje v sistemu so bile že pred dvema letoma in so trajale kar teden dni, zaradi česar se je iranski sistem distribucije goriva popolnoma ustavil, kar je povzročilo prometne zastoje in dolge vrste na bencinskih črpalkah.

Iran je eden največjih svetovnih proizvajalcev nafte, Iranci pa lahko gorivo kupujejo po subvencioniranih cenah. Za prebivalce te države so zato cene goriv med najnižjimi na svetu, vendar morajo za nakup po subvencionirani ceni uporabljati posebno kartico, ko presežejo mesečni limit, pa morajo gorivo plačevati po višji tržni ceni.