Stewart Rhodes. Foto: Reuters
Stewart Rhodes. Foto: Reuters

Zvezno pravosodno ministrstvo je skupino obtožilo naklepanja in priprave upora proti vladi.

Obtožba upora, torej naklepanja, spodbujanja in organizacije dejavnosti, naperjene proti oblastem oz. ustavni ureditvi, je v primeru šestojanuarskih vstajnikov najostrejša doslej. Če bodo tudi obsojeni, jih v skladu z zakonom čaka do 20 let zapora. Ministrstvo je v zvezi s kapitolsko vstajo doslej obtožilo približno 725 ljudi, 165 jih je na različnih stopnjah sodnih postopkov, najmanj 70 jih je bilo tudi obtoženih.

"Pravosodno ministrstvo si bo ves čas prizadevalo, da bodo storilci, povezani z dogajanjem 6. januarja na kateri koli ravni, prevzeli odgovornost. Tisti, ki so bili navzoči na prizorišču ali so kakor koli kazensko odgovorni za napad na našo demokracijo. Sledili bomo dokazom, kamor koli nas bodo pač pripeljali", je pred dnevi dejal minister Merrick Garland.

Teksašana, nekdanjega vojaka s pravno izobrazbo z Yala, Stewarta Rhodesa, ki je dejal, da so se zgledovali po srbskem vdoru v skupščino po volitvah, ki jih je ukradel Slobodan Milošević, 6. januarja ni bilo na prizorišču. Primer ne le, da tako prinaša prelomnico glede širjenja odgovornosti, ampak v primeru potrditve tudi bolj otipljivo oznako dogajanja: poskus državnega udara.

Kapitol 6. januarja 2021. Foto: EPA
Kapitol 6. januarja 2021. Foto: EPA

Obenem preiskovalni odbor jemlje pod drobnogled tesne sodelavce Donalda Trumpa in kongresnike. Najpogosteje se v povezavi s tem pojavlja ime Jima Jordana iz Ohia, velikega Trumpovega privrženca in natanko tistega kongresnika, ki ga je vodja opozicije Kevin McCarthy želel za člana preiskovalnega odbora. McCarthy, v primeru republikanske zmage na kongresnih volitvah novembra letos prihodnji predsednik predstavniškega doma, je včeraj tudi zavrnil svoje sodelovanje z odborom, ki ga zanima njegova komunikacija Trumpom na dan kapitolske vstaje.

Včeraj je odbor na zaslišanje povabil predstavnike platform Meta, Twitter, Reddit in Alphabet, s pomočjo katerih so komunicirali vstajniki.

ZDA: Aretiran ustanovitelj skrajno desne milice