Samo danes je bilo v nasilju na Zahodnem bregu ranjenih 288 Palestincev. Foto: Reuters
Samo danes je bilo v nasilju na Zahodnem bregu ranjenih 288 Palestincev. Foto: Reuters
Vojska je v protestnike streljala tako s plastičnimi kot pravimi naboji. Foto: Reuters
Nasilje se je razširilo po celotnem Izraelu. Foto: Reuters
Razmere na Zahodnem bregu so se zaostrile po nedavnem umoru zakonskega para naseljencev pred očmi njunih otrok, ki je sprožil niz povračilnih napadov na Palestince. Foto: Reuters

Razmere na Zahodnem bregu so se zaostrile po nedavnem umoru zakonskega para naseljencev pred očmi njunih otrok, ki je sprožil niz povračilnih napadov na Palestince. Val nasilja je v zadnjih tednih zajel tudi vzhodni Jeruzalem, kjer so k temu prispevale predvsem napetosti na območju mošeje Al Aksa. Izrael je začasno celo uvedel omejitve glede molitev v mošeji, ki pa jih je danes odpravil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V prizadevanjih za umiritev razmer so se že v torek zvečer na Zahodnem bregu sešli izraelski in palestinski varnostni predstavniki - kot kaže, neuspešno.

288 ranjenih
Nasilje na Zahodnem bregu traja že šesti dan, samo danes pa je bilo v spopadih ranjenih 288 Palestincev; med njimi 89 s plastičnimi naboji, 10 s pravimi naboji, 189 pa jih je dobilo poškodbe zaradi vdihavanja solzivca, je sporočil Rdeči polmesec.

Kot navaja palestinska tiskovna agencija Ma'an News, je današnje nasilje vzniknilo v bližini izraelske nadzorne točke Beit El na Zahodnem bregu (Cona C po sporazumu Oslo II), proti kateri se je iz univerze Birzejt na Zahodnem bregu odpravila večja skupina ljudi, na njih pa je izraelska vojska ves čas streljala s plastičnimi naboji, solzivcem in izstrelila tudi prave naboje.

Eden izmed študentov naj bi bil pri tem resneje ranjen, saj ga je plastični naboj zadel v glavo. Predstavnik izraelske vojske je dejal, da je nasilje izbruhnilo v bližini nadzorne točke ob omenjenem izraelskem naselju Beit El, ki je sicer v bližini Ramale. V času napada naj bi bilo okoli 350 Palestincev, ki so v izraelske sile metali molotovke in kamenje. Izraelske sile so v nekem trenutku zaslišale "zvoke streliva" in se na njih odzvale s streljanjem, trdi izraelska stran.

Nasilje je nato izbruhnilo po celotnem Zahodnem bregu. Izraelska policija je medtem v kraju Kirjat Gat v osrednjem Izraelu ustrelila in ubila Arabca, ki naj bi ranil vojaka z nožem in mu odvzel orožje.

Tretji napad z nožem
Sicer pa o že tretjem napadu z nožem v manj kot tednu dni poročajo iz Jeruzalema, kjer je 18-letna napadalka, ki naj bi bila Arabka, z nožem v hrbet lažje ranila 35-letnega moškega, domnevno Juda, ta pa jo je s pištolo ustrelil in ranil. Dekle je v resnem stanju in so jo prepeljali v bolnišnico. Danes se je zgodil še en napd z nažem, in sicer v mestu Petah tikva, vzhodno od Tel Aviva, kjer je po poročanju Ma'an News Palestinec zapodel Juda.

Pred tem sta bila v soboto v napadu s strelnim orožjem in nožem ubita Izraelca, zaradi česar so oblasti začasno prepovedale vstop na območje starega mestnega jedra Jeruzalema vsem Palestincem razen prebivalcem območja, lastnikom podjetij in šolarjem. Sobotnemu napadu je v nedeljo sledil še en napad z nožem v zahodnem Jeruzalemu.