Evropski poslanci so pri svoji odločitvi sledili priporočilu komisije za pravosodne zadeve Evropskega parlamenta, ki je ocenila, da dotične izjave ne spadajo pod okrilje funkcij tega skrajno desnega evropskega poslanca. Foto: Reuters
Evropski poslanci so pri svoji odločitvi sledili priporočilu komisije za pravosodne zadeve Evropskega parlamenta, ki je ocenila, da dotične izjave ne spadajo pod okrilje funkcij tega skrajno desnega evropskega poslanca. Foto: Reuters
Zahteva po odpravi imunitete je doletela tudi Marine Le Pen, ki je prav tako evropska poslanka. Foto: EPA

Danes 88-letni Jean-Marie Le Pen je junija 2014 v videoposnetku, objavljenem na spletni strani Nacionalne fronte, napadel umetnike, ki so kritizirali njegovo stranko, med njimi tudi pevko Madonno ter igralca in komedijanta Guya Bedosa. Ko so mu omenili pevca Patrica Bruela, ki je judovskega rodu, pa je Le Pen dejal: "Poslušajte, prihodnjič bomo pripravili peč!"

Izjava je takrat sprožila burne kritike, tudi v vrstah Nacionalne fronte. Le Penova hči in zdajšnja predsednica stranke Marine je ocenila, da gre za napačno politiko, eden izmed strankinih podpredsednikov Louis Aliot pa je izrazil osuplost in takšno izbiro besed označil za politično neumno. Le Pen je kritike zavrnil, rekoč: "Beseda peč, ki sem jo uporabil, očitno nima nobene antisemitske konotacije, razen za politične sovražnike in bedake." Dejal je še: "Če so v mojem taboru ljudje, ki jo interpretirajo na takšen način, so to bedaki."

Evropski poslanci so pri svoji odločitvi sledili priporočilu komisije za pravosodne zadeve Evropskega parlamenta, ki je ocenila, da dotične izjave ne spadajo pod okrilje funkcij tega skrajno desnega evropskega poslanca. V komisiji so poleg tega poudarili, da imuniteta evropskemu poslancu "ne omogoča klevetanja, obrekovanja, spodbujanja k sovraštvu ali izgovarjanja trditev, ki žalijo čast nekega človeka".

Imuniteto bi odvzeli tudi Marine Le Pen
Zahteva po odpravi imunitete je doletela tudi Marine Le Pen, ki je prav tako evropska poslanka. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je namreč v ponedeljek sporočil, da je prejel in komisiji za pravosodne zadeve tudi že posredoval tovrstno zahtevo, ki jo je posredovalo tožilstvo iz pariškega predmestja Nanterre.

Po navedbah vira iz Evropskega parlamenta je zahteva za odpravo imunitete Le Penove povezana s preiskavo širjenja nasilnih podob, ki so jo uvedli, potem ko je predsednica Nacionalne fronte na Twitterju decembra lani objavila fotografije zlorab skrajne sunitske skupine Islamska država, kar je bil odgovor nekemu novinarju, ki ga je obtožila primerjav njene stranke z Islamsko državo. Preučitev zahteve za odpravo imunitete Le Penovi bi lahko trajala več mesecev.