Glede na potovalne dokumente gre najverjetneje za begunce iz Sirije. Foto: Reuters
Glede na potovalne dokumente gre najverjetneje za begunce iz Sirije. Foto: Reuters
Policija priprla domnevne tihotapce ljudi

Med 71 žrtvami je bilo 59 moških, osem žensk in štirje otroci. Eden od otrok je dveletna deklica, drugi so fantje, stari od osem do deset let, ki so umrli zaradi zadušitve, je potrdil poveljnik policije na Gradiščanskem Hans Peter Doskozil. Glede na potovalne dokumente gre najverjetneje za begunce iz Sirije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sledi znotraj tovornjaka nakazujejo, da so žrtve poskušale odpreti vrata, a jim to ni uspelo. V kabini na sopotnikovi strani so preiskovalci našli razpoko, ki so jo prebežniki ustvarili med obupanim poskusom izhoda.

Aretirali tri Bolgare in Afganistanca
Kot je še pojasnil Doskozil, so na Madžarskem v priporu štirje moški, ki naj bi bili kot tihotapci odgovorni za tragedijo v Avstriji. Eden izmed njih je bolgarski državljan libanonskega rodu, ki naj bi bil lastnik vozila. Poleg njega so prijeli še dva Bolgara ter moškega z madžarsko osebno izkaznico, ki naj bi bil iz Afganistana. Precej verjetno gre za osebe, ki so vozile tovornjak z begunci, je dejal Doskozil.

Žrtve mrtve več dni?
Tovornjak z madžarskimi registrskimi tablicami je bil parkiran na odstavni niši na avstrijski avtocesti A4. Glede na prve preiskave je policija sporočila, da so bile žrtve najverjetneje mrtve že dan in pol, morda celo dva.

Avstrijsko notranje ministrstvo medtem sporoča, da ne išče samo tihotapca, ampak tudi ljudi, ki so v ozadju. Tovornjak so prepeljali v nekdanji veterinarsko-medicinski obrat. Trupla bodo preiskali na inštitutu za sodno medicino na Dunaju. Ugotavljali bodo vzrok smrti, kot najverjetnejši se omenja zadušitev. Preiskovalci se trudijo ugotoviti tudi identiteto žrtev, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Begunci mrtvi, tovornjak zapuščen
Tovornjak z nosilnostjo 7,5 tone z napisom slovaškega perutninskega podjetja, je v deželi Gradiščansko zunaj mesta Parndorf v četrtek opazil delavec podjetja Asfinag, ki je ob avtocesti kosil travo. "Opazil je, da iz tovornjaka nekaj kaplja," je povedal tiskovni predstavnik podjetja Asfinag, zato je o tem obvestil policijo. Tovornjak s hladilnikom je bil namenjen prevozu mesnih polizdelkov. Avtocestni inšpektorji domnevajo, da je bil ob avtocesti parkiran od srede. Žrtve pa so bile najverjetneje mrtve že dan in pol ali dva. "Najverjetneje so bili mrtvi, še preden je tovornjak vstopil v Avstrijo; še v sredo zjutraj naj bi bil na madžarski strani meje," je povedal Doskozil.

Samo prejšnji mesec je mejo z EU-jem prečkalo 107.500 prebežnikov. Nekateri med njimi tihotapcem plačajo znatne vsote, da jih ti nezakonito prepeljejo čez mejo.

Policija priprla domnevne tihotapce ljudi