Več podrobnosti o preiskavi bo znanih v petek. Foto: EPA
Več podrobnosti o preiskavi bo znanih v petek. Foto: EPA
false
Forenziki so tovornjak s posmrtnimi ostanki beguncev prestavili na neznano lokacijo, da bodo lahko v miru opravili preiskavo. Foto: Reuters
Avstrijska policija je v nekem tovornjaku odkrila do 50 trupel beguncev. Foto: EPA
false
Ko je policija prispela, so tekočine razpadajočih trupel že iztekale iz tovornjaka. Foto: Reuters
Tovornjak z madžarskimi registrskimi tablicami, na katerem je bil napis slovaškega perutninskega podjetja, bi bil lahko ob avtocesti parkiran od srede. Foto: EPA

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je odredila tudi okrepljen nadzor na mednarodnih vlakih in obmejnem območju. Madžarski pristojni organi so sporočili, da že preiskujejo, kdo je lastnik tovornjaka, ki je imel madžarsko registrsko tablico, poroča agencija Reuters. Tovornjak s posmrtnimi ostanki beguncev, ki naj bi bili iz Sirije, pa so medtem policisti premaknili na neznano lokacijo, da bodo lahko v miru opravili preiskavo, poroča BBC.

O odkritju je poročal avstrijski časopis Kronenzeitung. Tovornjak z nosilnostjo 7,5 tone, na katerem je napis slovaškega perutninskega podjetja, je v vzhodni pokrajini Gradiščansko zunaj mesta Parndorf prvi opazil delavec podjetja Asfinag, ki je ob avtocesti kosil travo. "Opazil je, da iz tovornjaka nekaj kaplja," je povedal tiskovni predstavnik podjetja Asfinag, zato je o tem obvestil policijo.

Tovornjak ob avtocesti od srede
Kot je razvidno z objavljene fotografije, je bil tovornjak s hladilnikom namenjen za prevoz mesnih polizdelkov. Avtocestni inšpektorji domnevajo, da je bil ob avtocesti parkiran od srede. Žrtve pa so bile najverjetneje mrtve že dan in pol ali dva. "Najverjetneje so bili že mrtvi, preden je tovornjak vstopil v Avstrijo; še v sredo zjutraj naj bi bil na madžarski strani meje," je povedal direktor deželne policije na Gradiščanskem Hans Peter Doskozil.

Begunci so se verjetno zadušili
"Ko je policija v četrtek prispela, so tekočine razpadajočih trupel že iztekale iz tovornjaka," je razkril Doskozil. "V tem trenutku ne moremo podati natančnih podatkov, kako je nastopila smrt žrtev," je še dodal. Avstrijska policija je še sporočila, da bi bilo lahko v tovornjaku glede na njegovo velikost od 20 do 50 trupel. Smrti so označili za grozljiv zločin. Podrobnosti o tragičnem dogodku sicer niso znane, preiskovalci domnevajo, da so se begunci zadušili.

Policija je sporočila, da voznikova kabina ni bila zaklenjena, tovorni prostor pa se je lahko odprl le od zunaj. Več podrobnosti naj bi bilo znanih v petek, je še povedal na popoldanski novinarski konferenci Doskozil.

Žrtve tarča organiziranih tihotapcev
"Sem globoko pretresen in jezen," je danes povedal avstrijski pravosodni minister Wolfgang Brandstetter. "Bali smo se, da bi se enkrat lahko zgodilo kaj takega, saj je organizirano tihotapljenje moderna oblika najhujšega kaznivega dejanja, ki bi ga morali v Evropi dosledno preprečevati." Avstrijska ministrica Johanna Mikl-Leitner pa je dogodek označila za "črn dan" in dejala, da so "tihotapci ljudi kriminalci, ki jih zanima le zaslužek".

Končni cilj na desettisoče prebežnikov z Bližnjega vzhoda in iz Afrike je predvsem Nemčija, begunci pa bežijo čez Sredozemsko morje in Balkan.

Angela Merkel: Najti moramo rešitev
Tragedija odmeva tudi na konferenci o Zahodnem Balkanu, ki danes poteka v avstrijski prestolnici in se je poleg najvišjih predstavnikov Avstrije udeležujejo tudi nemška kanclerka Angela Merkel, premierja Slovenije in Hrvaške Miro Cerar in Zoran Milanović ter voditelji držav Zahodnega Balkana. V ospredju konference je prav begunska kriza, saj po t. i. balkanski poti prek Turčije, Grčije, Makedonije in Srbije v EU v zadnjem času pride največ migrantov, katerih cilj so večinoma zahodnoevropske države. Voditelji so se tragedije spomnili z minuto molka.

"Danes so umrli begunci, ki so si življenje skušali rešiti, a so ga izgubili v rokah tihotapcev ljudi," je poudaril avstrijski kancler Werner Faymann. Dodal je, da moramo v duhu sodelovanja poskrbeti, da države ne bodo delovale vsaka zase in da kriminalci ne bodo močnejši od njih.

Merklova pa je dejala, da je novica pretresla vse sodelujoče na konferenci. "To nas opominja, da moramo vprašanje beguncev reševati v duhu solidarnosti in najti rešitve," je poudarila. Tako kot smo v Evropi dozdajšnje krize od finančne dalje reševali v duhu solidarnosti, moramo tudi begunsko. "Ne drug proti drugemu, temveč skupaj v duhu tega, kar lahko storimo," je dejala in poudarila, da je nujno pravično porazdeliti bremena.

Kurz: Avstrija ima več beguncev kot Italija in Grčija skupaj
V Avstriji se je število prošenj za azil od januarja do junija letos povzpelo na 28.300, kar je toliko kot v celotnem lanskem letu, oblasti pa pričakujejo, da se bo do konca leta število prošenj povzpelo na 80.000. "Avstrija ima več migrantov kot Italija in Grčija skupaj, zato si ne smemo domišljati, da sta prizadeti samo ti dve državi," je pred dunajsko konferenco dejal avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz.

Pred obalo Libije potonil čoln z 200 prebežniki
Libijska obalna straža je sporočila, da je pred obalo Libije potonil čoln z okoli 200 ljudmi na krovu, najmanj deset jih je utonilo. Na čolnu naj bi bili prebežniki, ki so se odpravili na pot proti Italiji.

Ker smo prejeli veliko število komentarjev s sovražno vsebino, to novico zapiramo za komentiranje.
Begunska tragedija v Avstriji
Pravih rešitev begunske krize še ni
Begunska tragedija v Avstriji
Pravih rešitev begunske krize še ni