Kaj je bil vzrok za nastanek luknje na letalu, še ni jasno. Foto: EPA
Kaj je bil vzrok za nastanek luknje na letalu, še ni jasno. Foto: EPA

Letalo letalske družbe Quantas Airways Boeing 747-400 je bilo na poti iz Londona v Melbourne, na krovu pa je bilo 346 potnikov in 19 članov posadke. Na letalu se je naenkrat pojavila ogromna luknja, velika 2,5 krat tri metre, zaradi katere so nastale težave s pritiskom. Kako je luknja nastala in kaj je povzročilo napako, še ni znano.

Ko sta pilota opazila napako, sta začela spuščati letalo. Pretreseni potniki so po pristanku povedali, da je letalo nenadoma izgubilo višino in padlo kar 4.500 metrov. Ob tem so potniki zaslišali močan pok, v potniško kabino sta vdrla veter in prah, v sprednji del letala pa je odletelo veliko predmetov. Nekateri potniki so poročali, da so videli predmete leteti tudi po zraku.

Potniki ubogali navodila posadke
Potniki so bili prestrašeni in pretreseni, ko je letalo pristalo, so se mnogi tresli, številnim je bilo zaradi divje vožnje slabo. Člani posadke so povedali, da so bili potniki med vožnjo in ko so jim povedali, da bodo zasilno pristali na Filipinih, mirni in da so si mirno namestili kisikove maske, ko so pristali, pa so si oddahnili ter zaploskali pilotu. "Zelo srečni smo lahko, da smo pristali in da nihče ni bil ranjen," je povedal eden od potnikov.

Člani posadke so povedali tudi, da potniki niso vedeli, kakšna je razsežnost napake in kaj bi se lahko v resnici zgodilo. Šele ko so se v Manili izkrcali iz letala, so videli, kakšna luknja je nastala, ter se zavedli, da bi se lahko končalo mnogo huje.