Na vprašanje, zakaj bo članstvo v VS-ju dobro za Slovenijo, je Žbogar odvrnil, da se bo na prvem mestu Sloveniji dvignil status znotraj EU-ja, ker bo imela kot članica varnostnega sveta močnejši glas. Okrepila pa se bo njena podoba oziroma njena blagovna znamka, ker država postane vidnejša in zanimivejša. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na vprašanje, zakaj bo članstvo v VS-ju dobro za Slovenijo, je Žbogar odvrnil, da se bo na prvem mestu Sloveniji dvignil status znotraj EU-ja, ker bo imela kot članica varnostnega sveta močnejši glas. Okrepila pa se bo njena podoba oziroma njena blagovna znamka, ker država postane vidnejša in zanimivejša. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Varnostni svet Združenih narodov
Varnostni svet Združenih narodov ima pet stalnih in 10 nestalnih članic, ki so izbrane na podlagi regije, iz katere prihajajo. Vsaka nestalna članica ima dveletni mandat. Foto: Reuters
Pred glasovanjem v ZN-ju

Slovenija skupaj z Madžarsko in Azerbajdžanom kandidira za nestalni sedež sveta, ki pripada vzhodnoevropski skupini in ki ga trenutno (do 31. decembra) zaseda Bosna in Hercegovina.

Žbogar računa, da ga bo za naslednji dve leti zasedla Slovenija, ki bo tako morala že januarja predsedovati VS-ju. "Pričakujemo, da bomo iz prvega prišli v drugi krog, da bomo v prvem krogu vodilni in bomo na koncu dobili potrebno dvotretjinsko večino. To so naša realna pričakovanja," je v v sredo zvečer v New Yorku povedal Žbogar.

Preberite si tudi MMC-jev intervju s Samuelom Žbogarjem o slovenski kandidaturi za sedež v varnostnem svetu.

Potrebnih je 129 glasov podpore (če bodo navzoče vse članice)
Za izvolitev je potrebnih 129 glasov podpore, če bo v generalni skupščini glasovalo vseh 193 članic ZN-a. "Za takšne volitve pridejo po navadi glasovat vsi," je dejal minister in izrazil prepričanje, da nobena izmed treh kandidatk v prvem krogu ne bo dobila zadostnega števila glasov. V drugi krog se uvrstita državi z največ glasovi in tekma se nadaljuje, dokler ena izmed njiju ne dobi dvetretjinske večine.

Žbogar je poudaril, da je Slovenija v nasprotju z eno izmed protikandidatk vodila pozitivno kampanjo, kar bi se moralo po njegovem mnenju na koncu obrniti v njeno korist. Pozneje je pojasnil še, da je Azerbajdžan v zadnjem tednu stopnjeval agresivno kampanjo, še posebno proti Sloveniji.

Ostra kampanja Azerbajdžana
Po mnenju Azerbajdžana ni primerno, da bi nestalni sedež zasedla Slovenija, saj bi tako postala že tretja država z območja nekdanje Jugoslavije (za Hrvaško in BiH), ki bi zasedla sedež vzhodnoevropske skupine, oziroma peta članica EU-ja v varnostnem svetu. "Kar je najhuje, je nov argument, da je v Sloveniji padla vlada in da bo nova vlada vodila drugačno zunanjo politiko od sedanje," je dejal Žbogar in dodal, da predstavniki Azerbajdžana navajajo izjave opozicijske stranke SDS-a, ki je kritizirala njegovo udeležbo na zadnjem vrhu neuvrščenih v Beogradu.

Žbogar je dejal, da gre za neobičajno agresivno in ostro kampanjo, ki po njegovem mnenju kaže na nervozo kandidatke, saj vidi v Sloveniji največjo tekmico. Žbogar je zagotovil, da bo Slovenija v VS-ju imela svojo zunanjo politiko, ki jo seveda usklajuje z EU-jem, vendar ima tudi lastna stališča.

Žbogar: Slovenija ima tri dobre argumente
Med argumenti za izvolitev Slovenije je Žbogar na prvem mestu omenil, da je Slovenija država, ki se je dokazala kot neobremenjena, je v dobrih odnosih z vsemi državami in bo pomagala premostiti razlike v danes precej polariziranem VS-ju. V korist Slovenije je tudi naša napoved delovanja za bolj odprt svet do članstva ZN-a, pri čemer bo Slovenija nečlanice obveščala o dogajanju in se posvetovala z njimi predvsem glede vprašanj, o katerih ni tako dobro seznanjena, kot so na primer težave Afrike.

Tretja prednost pa je, da se v VS-ju vedno bolj ukvarjajo z novimi varnostnimi grožnjami, kot so podnebne spremembe, in tudi s preprečevanjem spopadov, pri čemer ima Slovenija najbolj izdelan profil in lahko od vseh treh kandidatk prispeva največ, je prepričan Žbogar.

Pred glasovanjem v ZN-ju