V Dohi so donatorji zbrali za 3,6 milijarde ameriških dolarjev obljub. Od tega je na Sudanu, da zbere 2,5 milijarde. Foto: EPA
V Dohi so donatorji zbrali za 3,6 milijarde ameriških dolarjev obljub. Od tega je na Sudanu, da zbere 2,5 milijarde. Foto: EPA
Leta 2011 so sklenili sporazum med sudansko vlado in nekaterimi uporniki, a večje uporniške skupine so sporazum zavrnile. Foto: EPA

"Zbrali smo 3,646 milijarde dolarjev," je sporočil katarski minister za vladne zadeve Ahmed bin Abdulah Al Mahmud. Ta vsota vključuje sicer tudi finančne obljube sudanske vlade, ki so nastale v okviru mirovnega sporazuma, podpisanega julija 2011. Sudanski delež finančne pomoči naj bi po ocenah udeležencev konference znašal približno 2,5 milijarde dolarjev.

Katar bo za obnovo Darfurja namenil 500 milijonov ameriških dolarjev. "V Darfurju se je začel čas miru. Miru, ki ga bo varoval razvoj, ne sila," je po poročanju Al Jazeere ob odprtju konference dejal katarski premier Hamad Bin Jassim Al Thani.

Evropska unija pa bo primaknila 27,5 milijona evrov humanitarne pomoči, je napovedal evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs. Sredstva bodo namenjena zagotavljanju dostopa prebivalcev Darfurja do osnovnih storitev, kot sta izobraževanje in zdravstvo, poleg tega je pomoč namenjena upravljanju voda in kmetijstva.

Velika Britanija je obljubila, da bo za Darfur namenila 16,5 milijona dolarjev letno naslednja tri leta, s čimer naj bi skupnostim pomagala, da same pridelujejo hrano in pridobijo znanja, ki bi jim pomagala dobiti delo.

Odmik od miloščine
S konferenco so poskušali najti finančno podporo za razvojno šestletno strategijo, ki bi zahtevala 5,5 milijarde evrov. Ta pomoč naj bi Darfur premaknila stran od pomoči v hrani in druge nujne pomoči ter postavila temelje za trajnejši razvoj prek izboljšanih vodovodnih kapacitet, cest in druge infrastrukture.

Konferenca za Darfur je sicer del ukrepov na podlagi listine iz Dohe za mir v Darfurju, ki sta ga julija 2011 podpisala sudanska vlada ter Gibanje za svobodo in pravico, da bi spodbudili mirovni proces v Darfurju.