Napadalec se je predal policiji. Foto: Reuters
Napadalec se je predal policiji. Foto: Reuters

Napadalec, identificiran kot Payton Gendron, je med napadom nosil vojaško opremo, zaščitni jopič in čelado, uporabil je puško, ki je bila po besedah guvernerke New Yorka Kathy Hochul zakonito kupljena, a nezakonito nadgrajena.

Trije ranjeni, ki so napad preživeli, niso v smrtni nevarnosti, poroča BBC. Policija je sporočila, da je napadalec ustrelil in ubil tri ljudi na parkirišču pred trgovino, nato pa je izmenjal ogenj z varnostnikom v trgovini, upokojenim policistom, ki je umrl.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Napad je prenašal v živo prek spletne platforme Twitch. Ta je nato sporočila, da so prenos ustavili v manj kot dveh minutah po začetku.

Oblasti pravijo, da se je hotel napadalec ob prihodu policije na na prizorišče sprva ustreliti, a so ga policisti prepričali, da se je mirno predal. Zvezni preiskovalni urad FBI pa dogodek preiskuje kot "rasno motiviran nasilni ekstremizem".

Osumljenec naj bi se več ur vozil, da je prispel v pretežno temnopolti predel Buffala. Skupno je ustrelil 13 ljudi, od tega 11 temnopoltih in dva belca, med streljanjem pa naj bi, kot je za ameriško televizijo CBS dejal vir v policiji, vzklikal rasistične žaljivke.

Na spletu se je pojavil 180-stranski manifest, katerega avtor naj bi bil Gendron, ki govori o t. i. teoriji velike zamenjave. Gre za rasistično teorijo zarote, ki pravi, da belce v ZDA in drugje načrtno skušajo zamenjati z nebelskimi pripadniki etničnih manjšin.

Guvernerka Hochul je osumljenca označila za "belskega supremacista, ki je izvedel teroristično dejanje". Napad je obsodil tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki ga je označil za "rasno motiviran zločin iz sovraštva".