Patriotski prigrizki. Foto: MMC RTV SLO
Patriotski prigrizki. Foto: MMC RTV SLO
Mussomeli ni želel izdati, za koga je sam glasoval, čeprav je znano, da je bil kot veleposlanik imenovan pod Obamo. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanske glasovnice so oblikovali po modelu tistih, ki jih imajo na Floridi. Foto: MMC RTV SLO
Harmonika s kartonastim Obamo v ozadju. Foto: MMC RTV SLO

Ljubljanska Festivalna dvorana je bila ob tej priložnosti popolnoma ameriško obarvana - rdeče-belo-modri lampijončki, baloni z napisi "U.S. Embassy Ljubljana", zvezde v patriotskih barvah in mini ameriške zastavice, zapičene v vse od mesnih zvitkov do pomak za čips in tortilje.

Za ameriškega veleposlanika v Slovenija Jospeha Mussomelija so to prve domače volitve, ki jih doživlja v Sloveniji. In to v slogu.
V enem kotu sta se visokim gostom smehljala kartonasta Barack Obama in Mitt Romney, v drugem so obiskovalci lahko volili za svojega kandidata. Po kake dveh urah večera rezultat v Festivalni dvorani ni prav nič odseval tesnosti ameriških volitev 2012: 14 za Obamo, 2 za Romneyja. Ob izhodu iz volilne kamrice so obiskovalci prejeli nepogrešljivo nalepko "I Voted", za posebno darilo pa še koralde v barvi ameriške zastave.
Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani (ki se je nedavno izprsilo že z organizacijo dobrodelnega koncerta R.E.M. v izvedbi slovenskih glasbenikov) je skupaj z Ameriško gospodarsko zbornico (AmCham) približno 500 povabljencem na poljuden način predstavili zapleten (in pogosto ne najbolj logičen) ameriški volilni proces.
Ob tem so postregli z nekaj najbolj zabavnimi in najbolj neposrečenimi kampanjskimi slogani v zgodovini ameriških volitev (I like Ike, Keep Cool with Coolidge, Ross for Boss, All the Way for Adlai ...), razložili take zanimivosti, kot zakaj padejo volitve na torek, in prikazali nekaj odločilnih momentov letošnje kampanje.
Neformalen sprejem
Med preigravanjem orkestra in zalaganja povabljencev z novimi mešanicami Souther Comforta so se pred mikrofononom izmenjali Mussomeli, predsednik AmChama Matej Potokar in tiskovni predstavnik veleposlaništva Christopher Wurst. "To ni formalen sprejem, ampak predvsem zabava," je še zadnje dvome razblinil veleposlanik. "Kje torej smo? Imamo dve strani, ki se ne razumeta, razklanost pa je tako velika, da se ne da oipraviti ničesar. Aja, čakajte, to so moje beležke za nedeljo," pa je v vode stand-up komike zašel Wurst.
Ne, to res ni bil formalen sprejem. Še oddaja glasovnic ni bila "zaresna". Je pa Mussomeli poudaril, kako sta oba kandidata "dobra človeka in velika patriota" in kako je sam prišel danes oblečen v violično, ker da hoče dajati videz nevtralnosti - ne rdeče, ne modro.
Mussomeli stavi na Obamo
"Ne bom izdal, za koga sem sam volil, če pa bi moral staviti, kdo bo zmagal, bi stavil na aktualnega predsednika," je povedal za RTV. Ob tem je dodal, da je po službovanju v državah, kakršne so Mjanmar, Afganistan, Šrilanka in Bahrain, tokrat v državi, kjer je demokratični sistem precej bolj podoben ameriškemu. "Lepa je sinergija med Američani in Slovenci. K razburjenju tokrat še dodaja, da imate v nedeljo še vi volitve."
Med zbranimi v Festivalni dvorani so bili številni znani Slovenci in tujci, predvsem Američani, ki živijo v Sloveniji. Med drugimi je bilo opaziti nekdanjo ljubljansko županjo Viko Potočnik, tiskovnega predstavnika slovenskega premiera Janeza Janše mag. Anžeta Logarja, novinarja Vladimirja Voduška, profesorja in poznavalca Amerike dr. Bogomila Ferfilo, predsednika SD-ja dr. Igorja Lukšiča, glasbenika Chrisa Eckmana in druge.

V enem kotu sta se visokim gostom smehljala kartonasta Barack Obama in Mitt Romney, v drugem so obiskovalci lahko volili za svojega kandidata. Po približno dveh urah večera izid v Festivalni dvorani ni prav nič odseval tesnosti ameriških volitev 2012: 14 za Obamo, 2 za Romneyja. Ob izhodu iz volilne kamrice so obiskovalci prejeli nepogrešljivo nalepko "I Voted", za posebno darilo pa še koralde v barvi ameriške zastave.
Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani (ki se je pred kratkim izprsilo že z organizacijo dobrodelnega koncerta R.E.M. v izvedbi slovenskih glasbenikov) je skupaj z Ameriško gospodarsko zbornico (AmCham) približno 500 povabljencem na poljuden način predstavilo zapleten (in pogosto ne najbolj logičen) ameriški volilni proces.
Ob tem so postregli z nekaj najzabavnejšimi in najbolj neposrečenimi kampanjskimi slogani v zgodovini ameriških volitev (I like Ike, Keep Cool with Coolidge, Ross for Boss, All the Way for Adlai ...), razložili na primer zanimivosti, zakaj so volitve na torek, in prikazali nekaj odločilnih trenutkov letošnje kampanje.
Neformalen sprejem
Med preigravanjem orkestra in zalaganjem povabljencev z novimi, neusahljivimi mešanicami Southern Comforta so se pred mikrofononom izmenjali Mussomeli, predsednik AmChama Matej Potokar in tiskovni predstavnik veleposlaništva Christopher Wurst. "To ni formalen sprejem, ampak predvsem zabava," je še zadnje dvome razblinil veleposlanik. "Kje torej smo? Imamo dve strani, ki se ne razumeta, razklanost pa je tako velika, da se ne da odpraviti ničesar. Aja, čakajte, to so moje beležke za nedeljo," pa je v vode stand-upa zašel Wurst.
Ne, to res ni bil formalen sprejem. Še oddaja glasovnic ni bila "zaresna". Je pa Mussomeli poudaril, kako sta oba kandidata "dobra človeka in velika patriota" in kako je sam prišel danes oblečen v vijoličasto, ker hoče dajati videz nevtralnosti - ne rdeče ne modro.
Mussomeli stavi na Obamo
"Ne bom izdal, za koga sem sam volil, če pa bi moral staviti, kdo bo zmagal, bi stavil na aktualnega predsednika," je povedal za RTV. Ob tem je dodal, da je po službovanju v državah, kakršne so Mjanmar, Afganistan, Šrilanka in Bahrajn, tokrat v državi, kjer je demokratični sistem precej bolj podoben ameriškemu.
"Lepa je sinergija med Američani in Slovenci. K razburjenju tokrat še dodaja, da imate v nedeljo še vi volitve."
Med zbranimi v Festivalni dvorani so bili številni znani Slovenci in tujci, predvsem Američani, ki živijo v Sloveniji. Med drugimi je bilo opaziti nekdanjo ljubljansko županjo Viko Potočnik, tiskovnega predstavnika slovenskega premierja Janeza Janše Anžeta Logarja, novinarja Vladimirja Voduška, profesorja in poznavalca Amerike Bogomila Ferfilo, predsednika SD-ja Igorja Lukšiča, glasbenika Chrisa Eckmana in druge.