Številni strokovnjaki menijo, da bo volilni izid odvisen tudi od udeležbe. Foto: Reuters
Številni strokovnjaki menijo, da bo volilni izid odvisen tudi od udeležbe. Foto: Reuters
Barack Obama in Mitt Romney
Kdo se bo na koncu najslajše smejal in kdo bo moral stisniti ustnice v nasmešek, priznati poraz ter čestitati zmagovalcu? Foto: EPA
Volilni dan v ZDA
ZDA2012:Vlasta Jeseničnik in Slavko Bobovnik
Eppur si muove: Volitve ZDA 2012

Volišča v Vermontu so se odprla ob šestih po krajevnem času (ob 12. uri po srednjeevropskem). Nazadnje so se odprla volišča na Aljaski ob 17. uri po srednjeevropskem času in na Havajih, kjer volivci glasove lahko oddajajo od 18. ure po srednjeevropskem času. Ameriški predsednik Barack Obama je danes svojemu republikanskemu izzivalcu Mittu Romneyju čestital za "zavzeto kampanjo" in dodal, da pričakuje zmago.
Romney je sicer že oddal svoj glas v domačem kraju Belmont pri Bostonu v ameriški zvezni državi Massachusetts. Ko so ga novinarji vprašali, koga je volil, jim je v smehu odgovoril: "Mislim, da veste." Dodal je še, da ima "zelo, zelo dober" občutek glede svojih možnosti.

Dixville Notch neodločen
Prvi so sicer tradicionalno že volili v kraju Dixville Notch v ameriški zvezni državi New Hampshire na severovzhodu ZDA ob meji s Kanado, kjer vedno prvi oddajo glasove na ameriških predsedniških volitvah. Izid glasovanja je bil neodločen; tako Obama kot Romney sta dobila po pet glasov. To je prvič, da sta kandidata povsem izenačena.

Izide bosta čakala v domačih mestih
Romney je napovedal, da bo volil v kraju Belmont v Massachusettsu, nato pa bo nadaljeval kampanjo v Clevelandu v Ohiu, ki je sicer ena ključnih zveznih držav za osvojitev končne zmage. Zatem se bo odpravil še v Pittsburgh v Pensilvaniji, potem pa vrnil domov v Boston, kjer bo čakal izide.

Obama je noč preživel v domačem Chicagu, nato pa bo kampanjo nadaljeval z intervjuji za več televizijskih in radijskih postaj iz t. i. omahujočih zveznih držav. V Chicagu bo tudi čakal na izide.

Boj za vsak glas
Ankete ostajajo tesne, zmagovalca si ne upa napovedati nihče. Predsednik Obama in nekdanji guverner Romney sta po treh dneh premora zaradi orkana Sandy pretekli konec tedna obiskala večino izmed devetih ključnih držav Ohio, Florido, Virginijo, Severno Karolino, New Hampshire, Iowo, Wisconsin, Kolorado in Nevado.

Samo Ohio sta v šestih mesecih tako Romney kot predsednik Obama obiskala večkrat kot v vseh preteklih štirih letih skupaj, kar dokazuje, da sta se oba že od leta 2008 pripravljala na volitve 2012.

V noči s torka na sredo med 21.00 in 7.00 bo tudi MMC - v tesnem sodelovanju s studiem Televizije Slovenija, v katerem vas bodo skozi ameriški volilni šov vodili Manica Janežič Ambrožič, Vlasta Jeseničnik, Igor E. Bergant, dopisniki in različni gostje - skrbel, da boste za izide in spremljajoče dogajanje izvedeli prvi.

Romney brez Ohia ne more zmagati
Tudi v ponedeljek sta oba letela od zborovanja do zborovanja v omenjenih državah, rezultati anket kažejo, da bodo izidi zelo tesni. Ankete so se začele po orkanu Sandy malce obračati v korist Obame, ki je prevzel minimalno vodstvo v povprečju nacionalnih anket, a jih večina še vedno kaže izjemno izenačenost. Ohio se sodeč po anketah nagiba k predsedniku Obami. Osemnajst elektorskih glasov od 270 potrebnih za zmago se na prvi pogled ne zdi veliko, a volilna aritmetika uči: Mitt Romney bo brez Ohia najbrž izgubil volitve.

Kolikšen bo volilni odziv manjšin?
Pomanjkljivost skoraj vseh je premajhen vzorec temnopoltih in Latinskoameričanov, katerih delež med volivci narašča iz leta v leto. Pred štirimi leti so oboji odšli na volišča v večjem številu kot sicer. Še vedno veljajo temnopolti in Latinskoameričani za naravne volivce predsednika Obame.

Neodločenih skorajda več ni, za obe kampanji pa bo ključnega pomena, da spravita na volišča svoje ljudi. Za Obamo to pomeni manjšine, ženske in mlade, za Romneyja pa je to bela večina. Obadva zato na zborovanjih rotita Američane, naj odidejo na volitve, kajti te v Združenih državah niso obvezne.

Zmagovalno ime znano šele v sredo
Volilna noč bo v torek dolga. Že nekaj tednov sicer potekajo tudi predčasne volitve. Njihovi izidi niso znani, objavili pa so podatek, da se jih je udeležilo več demokratov kot republikancev. Tudi sicer velja, da so Američani, ki se udeležijo predčasnih volitev, načelno bolj naklonjeni demokratom.

Volijo se še guvernerji, senatorji, predstavniki
Poleg predsedniških volitev bodo v torek tudi volitve 11 guvernerjev ameriških zveznih držav, 33 zveznih senatorjev in 435 članov zveznega predstavniškega doma. Po posameznih zveznih državah bodo volili državne senatorje in kongresnike, ponekod mestne svete in župane, potekalo pa bo tudi več referendumov.

Obstaja prepričanje, da bodo oblast v predstavniškem domu obdržali republikanci, demokratom pa se v senatu napoveduje celo povečanje zdajšnje prednosti. Čeprav imajo Združene države Amerike predsedniški sistem, velja, da je njegovo vladanje brez kongresa izjemno težko; vsak zakon morata potrditi oba domova kongresa.

Volilni dan v ZDA
ZDA2012:Vlasta Jeseničnik in Slavko Bobovnik
Eppur si muove: Volitve ZDA 2012