Demokrati so tokrat enotnejši kot republikanci. Vzporedne ankete so pokazale, da dve tretjini demokratskih volivcev menita, da je ostra tekma med Hillary Clinton in Berniejem Sandersom stranko poživila oziroma okrepila, 60 odstotkov republikancev pa meni, da njihova tekma republikansko stranko deli. Foto: Reuters
Demokrati so tokrat enotnejši kot republikanci. Vzporedne ankete so pokazale, da dve tretjini demokratskih volivcev menita, da je ostra tekma med Hillary Clinton in Berniejem Sandersom stranko poživila oziroma okrepila, 60 odstotkov republikancev pa meni, da njihova tekma republikansko stranko deli. Foto: Reuters
Donald Trump je dejal, da bo dobil več delegatov, kot je "lahko kdor koli z najbolj noro domišljijo načrtoval". Foto: Reuters
Clintonova in Trump osvojila New York
New York za Clintonovo in Trumpa

Republikanec Trump in demokratka Clintonova sta prepričana o svoji zmagi pripravila praznovanja v New Yorku. Trump v svoji stolpnici na 5. aveniji, Clintonova pa v hotelu na Times Squaru. Njuna glavna tekmeca, teksaški senator Ted Cruz in senator iz Vermonta Bernard Sanders, ki je v New Yorku za oglase zapravil dva milijona dolarjev več od Clintonove, pa sta bila že v Pensilvaniji, ki bo najpomembnejša od naslednjih petih držav, kjer bodo volitve 26. aprila. Poleg Pensilvanije so to še Connecticut, Delaware, Maryland in Rhode Island.

Trump "že končal", zmaga Clintonove "na obzorju"
Oba zmagovalca sta s približno 60 odstotki glasov naredila velik korak h končni nominaciji. Trump je po zmagi v svojem slogu napovedoval obdobje neslutene blaginje pod njegovim vodstvom in dejal, da je republikanska tekma končana: "Ko ti ljudje, ki te poznajo najbolje, kot mene Newyorčani, izkažejo takšno podporo, je neverjetno." V poskusu delitve demokratov je še hvalil Sandersa.

Clintonova je v svojem zmagoslavnem govoru kritizirala tako Trumpa kot Cruza in med drugim njuno vizijo Amerike, iz katere preganjajo priseljence, primerjala z obratno demokratsko. Sandersa je pustila pri miru in je povedala, da je zmaga na obzorju: "Newyorčani, vedno ste mi ščitili hrbet, jaz pa sem poskušala vedno ščititi vašega. Znova nam je skupaj uspelo in zelo sem vam hvaležna."

Kasich Trumpu odvzel domači Manhattan
Trump je glede na vzporedne ankete osvojil vse kategorije republikanskih volivcev, razen zmernih. Te je osvajal guverner Ohia John Kasich, ki nima več niti teoretičnih možnosti za zadostno število delegatov za zmago na konvenciji julija v Clevelandu. Kasich je Trumpu odvzel njegov domači Manhattan, kjer je osvojil večino od okrog le 20.000 oddanih republikanskih glasov. Na otoku z dvema milijonoma prebivalcev je Clintonova osvojila več kot 150.000 glasov, Sanders pa okrog 80.000.

Celo v republikanskem oporišču Staten Islandu sta demokrata dobila okrog 5.000 glasov več od treh republikancev, ki so po celotni državi dobili skoraj milijon glasov, demokrata pa skoraj dva milijona. Clintonova je kot doslej spet osvajala glasove starejših volivcev in volivk ter glasove manjšin. Sanders je pobral večino moških glasov, predvsem belih, Clintonova pa ženske, bogate in revne pa tudi bolj zmerne demokrate. Poročeni so glasovali zanjo, neporočeni pa za Sandersa.

Zato, ker lahko premaga Trumpa
Dve tretjini demokratov je volilo Clintonovo zato, ker ima največ možnosti, da užene Trumpa, pri čemer poštenje ni pomembno. Kar 80 odstotkov demokratov je menilo, da je Sanders pošten, o Clintonovi pa tako meni le 60 odstotkov demokratov. Trump je po drugi strani pobiral glasove tistih, ki si želijo v Beli hiši nekoga, ki ni politik.

Okrog 60 odstotkov demokratskih volivcev New Yorka meni, da Wall Street škodi ameriškemu gospodarstvu, republikanci pa so glede tega, zanimivo, razdeljeni na polovico. Kar 60 odstotkov republikancev podpira Trumpovo zamisel o začasni prepovedi vstopa muslimanom v ZDA, obenem pa jih je 60 odstotkov proti izgonu nezakonitih priseljencev, kar je v nasprotju s Trumpovimi idejami o prisilni izselitvi 12 milijonov ljudi.

Trump in Clintonova sta se približala nominaciji
Trump je do New Yorka zbral 744 delegatov za republikansko konvencijo julija v Clevelandu in bo dobil skoraj vse od 95 delegatov, ki so bili na voljo z volitvami v New Yorku. Cruz bo ostal pri številki 559, za zmago pa jih je potrebnih 1.237. Clintonova in Sanders si bosta razdelila 291 delegatov, pri čemer jih bo veliko več dobila nekdanja državna sekretarka. Do New Yorka je imela Clintonova 1.758 delegatov, Sanders pa 1.076. Za zmago julija na konvenciji v Philadelphii jih je treba zbrati 2.383.

Clintonova in Trump osvojila New York
New York za Clintonovo in Trumpa