Ne George H. W. Bush ne George W. Bush, edina živeča nekdanja republikanska predsednika ZDA, ne bosta podprla Donalda Trumpa. Foto: EPA
Ne George H. W. Bush ne George W. Bush, edina živeča nekdanja republikanska predsednika ZDA, ne bosta podprla Donalda Trumpa. Foto: EPA
Donald Trump - slavje po zmagi v Nevadi
Poenotenje za Trumpom v republikanski stranki bo naporno delo, edino upanje, ki obstaja, je strah pred tem, da bo v beli hiši znova "Clinton". Čeprav se nekaterim članom strankarske elite iz Washingtona zdi to celo sprejemljivejše. Foto: Reuters
false
Hillary Clinton tehnično še ni ugnala Bernarda Sandersa. Foto: EPA
false
Bernard Sanders se bo boril do konca. Foto: EPA

Republikanski nabor kandidatov je imel ob začetku kampanje 16 kandidatov, tekma, v kateri je bilo na vrhuncu le pet resnih kandidatov, pa se je končala še pred demokratsko, v sredo je namreč odstopil njegov še edini protikandidat guverner Ohia John Kasich.

Do srede je zbral le 153 delegatov za konvencijo konec junija v Clevelandu, za zmago jih je potrebnih 1.237, Donald Trump jih je zbral 1.053. Ker Trump nima več protikandidata, bo preostanek glasov zbral v devetih državah, ki so še ostale do konca procesa republikanskih strankarskih volitev.

Kasich ne želi biti podpredsednik
63-letni Kasich je aprila zagotovil, da ne bo podpredsednik. Glede na ankete bi bil sicer najboljši kandidat za republikansko stranko, saj je edini dobival več podpore od demokratke Hillary Clinton, občasno pa tudi od Bernarda Sandersa.

Kot morebitni podpredsedniški kandidati se omenjajo Marco Rubio, Newt Gingrich, John Kasich, še najboljša za Trumpa pa bi bila guvernerka Nove Mehike Susana Martinez, ki je ženska in latinsko-ameriškega izvora. Vendar pa ga Martinezova ne mara. Nekdanjega župana New Yorka Rudyja Giulianija bi Trump postavil za domovinskega ministra, guvernerja New Jerseyja in zdravnika Bena Carsona za zdravstvenega ministra, kaj dlje pa še ni razmišljal.

Clintonova še ni ugnala Sandersa
Novembra se bosta na splošnih volitvah pomerila dva kandidata, ki sta pri večini Američanov nepriljubljena. Hillary Clinton tehnično še ni ugnala Bernarda Sandersa, vendar gre le še za vprašanje časa; do zdaj je dobila podporo 2.205 delegatov (za zmago jih potrebuje 2.383), Sanders jih ima 1.401, do konca pa je še 13 tekem, na katerih delegate delijo proporcionalno.

Clintonova je malce manj nepriljubljena kot Trump, poleg tega pa ima v svoji stranki trdnejši položaj, kot ga ima Trump v republikanski. Clintonove pričakovani Trumpovi osebni napadi in žaljivke ne skrbijo. Pravi, da se s tem ubada že vse življenje. "On je zame klasičen primer opletajočega nasilneža in nezavarovane pištole, ki bo zanesljivo ustrelila mimo," je menila Clintonova.

Ne George H. W. Bush ne George W. Bush, edina živeča nekdanja republikanska predsednika ZDA, ne bosta podprla Donalda Trumpa. Prvi, ki je star 91 let, je kot razlog navedel, da se je umaknil iz politike, pa čeprav je v kampanji podprl nekdanjega guvernerja Floride Jeba Busha. Mlajši Bush pa je v izjavi zapisal, da"nima namena sodelovati v predsedniški kampanji". Sporočilo je huda zavrnitev Trumpa, ki med kampanjo ni varčeval z napadi na Busha mlajšega in njegovega brata Jeba Busha, ki je najprej veljal za najzanesljivejšega zmagovalca strankarskih volitev.

Med kandidati senatorka slovenskega rodu
Clintonova se bo morala prav tako odločiti, kdo ji lahko prinese večje število glasov volivcev in ali potrebuje nekoga, ki bo privlačil Sandersove bolj levo usmerjene volivce, ali pa bo kot vedno doslej potrebovala nekoga za neodvisne sredinske volivce.

Med drugim se kot mogoča podpredsedniška kandidatka omenja senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar, pa senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, senator iz Virginije Tim Kaine, senator iz New Jerseyja Cory Booker, minister za stanovanja Julian Castro in tako naprej.