Pri FBI-ju so dejali, da je bila Hillary Clinton zelo brezskrbna, a to ni razlog za sprožitev postopka. Foto: Reuters
Pri FBI-ju so dejali, da je bila Hillary Clinton zelo brezskrbna, a to ni razlog za sprožitev postopka. Foto: Reuters
James Comey
James Comey je bil kritičen do celotnega State Departmenta, ki naj bi imel slabši odnos do elektronske pošte z zaupnimi informacijami kot druge agencije. Foto: Reuters
FBI ne bo predlagal ovadbe Clintonove

Direktor FBI-ja James Comey je dejal, da "noben razumen tožilec ne bi, na podlagi tega, kar je znano, sprožil takšnega primera". Obenem pa je dodal, da je bila Clintonova, ko je bila državna sekretarka, neprevidna in malomarna z zaupnimi informacijami. Zaradi tega bi bilo mogoče, da so osebe, sovražne do ZDA, dobile dostop do njenega osebnega računa elektronske pošte.

Comey je dodal, da bi Clintonovo kazensko preganjali, če bi našli dokaze o zavestno malomarnem delu z zaupnimi informacijami: "V tem primeru tega ni bilo. To ne pomeni, da posledic za takšno početje ne sme biti. Ravno nasprotno, saj po navadi sledijo varnostne ali administrativne sankcije na delovnem mestu. Ampak to ni bil predmet našega odločanja."

Med pošto tudi zaupne informacije
"Dodati moram, da nismo našli nobenega dokaza, da bi bila kakšna z delom povezana pošta namenoma izbrisana ali da je kdo poskušal kaj skriti," je povedal Comey in pristavil, da niso našli tudi nobenega dokaza, da bi hekerji prišli do informacij z zasebnega strežnika elektronske pošte Hillary Clinton. Pri tem je sicer priznal, da tega morda niti ne morejo odkriti.

Clintonova je vedno trdila, da po zasebnem strežniku ni nikoli pošiljala ali sprejemala zaupne pošte, kar, sodeč po Comeyjevih besedah, ni povsem res. Od 30.000 kosov elektronske pošte, ki jih je Clintonova predala State Departmentu, jih je 110 vsebovalo zaupne informacije v času prejemanja ali pošiljanja. Od tega jih je imelo osem strogo zaupne informacije: "Tudi če informacija ni označena kot zaupna, pa bi pošiljatelj ali prejemnik moral vedeti, da je zaupna, in poskrbeti za njeno zaščito."

Lyncheva bo priporočila upoštevala
Pravosodna ministrica ZDA Loretta Lynch je zagotovila, da bo sprejela priporočila kariernih uslužbencev ministrstva, pod katero spada FBI, prav tako priporočila direktorja Comeyja, ki je sicer republikanec. Za Clintonovo je s tem sklenjena močno nerodna epizoda na poti do Bele hiše. Škandala niti ne bi bilo, če ne bi kandidirala za predsednico ZDA, saj je tudi notranja preiskava State Departmenta odkrila, da so nekaj podobnega, čeprav manj, počeli tudi njeni predhodniki na čelu zunanjega ministrstva ZDA.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je dejal, da zaradi preiskave Clintonova ne bi smela kandidirati. Po odločitvi FBI-ja je svoj pogled podal na Twitterju in dejal, da je sistem nepravičen in prirejen.

FBI ne bo predlagal ovadbe Clintonove