Donaldu Trumpu je podpora v zadnjem tednu padla, a trdi, da ga volivci ne zapuščajo. Foto: Reuters
Donaldu Trumpu je podpora v zadnjem tednu padla, a trdi, da ga volivci ne zapuščajo. Foto: Reuters
Hillary Clinton bi verjetno ob drugačnem protikandidatu imela precej več dela - tudi s pojasnjevanjem svoje pošte, ki jo objavlja stran Wikileaks. Foto: Reuters
Protest proti Trumpu v Mehiki. Foto: Reuters

Dve ženski sta za New York Times povedali, da ju je 70-letni nepremičninski mogotec otipaval in/ali poljubljal. Oglasila se je tudi novinarka revije People, ki je zapisala, da jo je Trump na silo poljubil, medtem ko četrta ženska trdi, da jo je zagrabil za zadnjico.

Oglasile so se tudi tekmovalke izbora za mis ZDA leta 2001 in potožile, da je večkrat brez trkanja vdiral v njihove garderobe, medtem ko so bile gole ali napol gole. Še bolj skrb vzbujajoče so navedbe, da naj bi Trump enako počel tudi na izboru za najstniško mis ZDA leta 1997, na katerem so bile tekmovalke mladoletne. Za nameček pa se je pojavil še posnetek iz leta 1992, v katerem Trump vidi skupino deklic in o eni navrže: "Čez deset let bom hodil z njo."

Trump napovedal tožbo
New York Times povzema izpovedi Jessice Leeds in Rachel Crooks. Danes 74-letna Leedsova pravi, da je pred 35 leti sedela ob Trumpu na letalu za New York. Takoj po vzletu je dvignil naslonjalo za roke in jo začel otipavati. "Bil je kot hobotnica, njegove roke so bile povsod. Šlo je za napad," je dejala Leedsova. Crooksova pa trdi, da jo je Trump poljubil na ustnice pred dvigalom v Trump Towru, ko je tam delala kot receptorka nepremičninske družbe s sedežem v Trumpovi stolpnici.

Trump se je že odzval na Twitterju in trditve označil za "popolne izmišljotine", ob tem pa napovedal tožbo proti New York Timesu. Njegov tabor je v odprtem pismu časopisu zapisal, da so navedbe v članku same klevete in da gre za "politično motiviran poskus diskreditacije Trumpove kandidature". New York Times pri svoji zgodbi vztraja, kot vztraja tudi ugledna novinarka Peopla Natasha Stoynoff, ki jo je revija leta 2005 poslala v Trumpovo floridsko rezidenco v Mar-a-Lagu, da bi napisala članek ob prvi obletnici poroke Trumpa z Melanio Knauss.

Trump vse zanika
Po pogovoru z zakoncema se je takrat visoko noseča Melania umaknila v drugo sobo, medtem ko se je Trump ponudil, da novinarki razkaže vilo. Ko sta vstopila v eno izmed sob, naj bi Trump zaprl vrata, novinarko pritisnil ob steno in ji na silo porinil jezik v usta. Vse skupaj naj bi prekinil butler, ki je prišel povedat, da je Melania na poti v sobo. Stoynoffova pravi, da jo je bilo po dogodku tako sram, da ni hotela o tem povedati nikomur, zgodbo je dokončala, nato pa prosila, da jo revija umakne s poročanja o Trumpovih, za kar je bila pristojna do takrat.

Tako je poročala o uspehu Trumpovega resničnostnega šova Vajenec kot tudi o Trumpovi poroki. Melanio je opisala kot "prijazno in prijetno", Trumpa pa kot "bombastičnega in zabavnega". Do tistega decembra 2005, kar je bil tudi približno isti čas, ko se je Trump voditelju oddaje Access Hollywood bahal o tem, kako ženske "kar zagrabi za muco" in one mu to pustijo, ker je slaven.
Posnetek je prejšnji teden sprožil pravi vihar, Trumpu pa so podporo odrekli številni ugledni republikanci. Trump posnetek opravičuje, češ da gre za "kavarniško debato", medtem ko se je na izpoved Stoynoffove odzval: "Zakaj ni avtorica 12 let starega članka v Peoplu omenila "incidenta" v svojem članku? Ker se ni zgodil!"

Ko je Trumpa voditelj Anderson Cooper na nedeljskem predsedniškem soočenju neposredno vprašal, ali je kdaj poljubljal ali otipaval ženske brez njihove privolitve, je Trump po nekaj izmotavanjih dejal, da jih ni. Prav to zanikanje naj bi spodbudilo številne ženske, da so temu javno oporekale in povedale svoje izkušnje s Trumpom.

Tabor Trumpove demokratske tekmice Hillary Clinton je zgodbo New York Timesa označil za "skrb vzbujajočo", a da "na žalost ustreza vsemu, kar vemo o Trumpovem ravnanju z ženskami".