Bo nova preiskava FBI-ja premešala volilno razpoloženje v ZDA? Foto: Reuters
Bo nova preiskava FBI-ja premešala volilno razpoloženje v ZDA? Foto: Reuters
false
Clintonova je večkrat priznala, da je naredila napako, vendar vseskozi zagotavljala, da preko zasebnega strežnika ni zavestno pošiljala ali prejemala zaupne pošte. Foto: Reuters

Vodja ameriškega Zveznega preiskovalnega urada FBI James Comey je predsednikom kongresnih odborov sporočil, da urad preiskuje novo gradivo v povezavi s primerom, ko je demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton še kot državna sekretarka za pošiljanje strogo zaupne službene pošte uporabljala domač, torej, zasebni strežnik.

Comey ni povedal, kje je FBI dobil to dodatno elektronsko pošto, ampak le, da so do nje prišli preko z njihovo julija sklenjeno preiskavo nepovezanega primera. Novo gradivo morajo preučiti, da bi lahko ocenili, kako pomembno je oziroma ali vsebuje zaupne informacije. Comey je kongresu v pismu zapisal, da "ne more predvideti, koliko časa bo trajala preiskava dodatnega gradiva". Kot poroča CNN, novi e-maili niso povezani niti z objavami WikiLeksa niti s fundacijo Clinton Fundation. Pristojni organi podrobnosti niso hoteli razkriti.

Dokumenti naj bi bili povezani z njeno pomočnico
Kot na svoji spletni strani poroča ameriški časopis The New York Times, pa naj bi bila e-pošta Hillary Clinton povezana z zaseženim gradivom iz elektronskih naprav pomočnice Hume Abedin (40) in Anthonyja Weinerja. Republikanci Humo Abedin že nekaj časa obtožujejo - ker je po veroizpovedi muslimanka - da naj bi bila savdijska agentka in prikrita zagovornica islamskega radikalizma oziroma v Egiptu prepovedane Muslimanske bratovščine.

Volilni štab Clintonove: FBI naj razkrije več
Na preiskavo se je odzvala Bela hiša, ki je potrdila, da so bili o ponovnem odprtju primera obveščeni prvi ter da "se ni zgodilo nič takšnega", kar bi zamajalo podporo predsednika Baracka Obama demokratski kandidatki. V volilnem štabu Hillary Clinton pa trdijo, da so bili o zadevi obveščeni iz medijev. Šef volilne kampanje John Podesta je prepričan, da FBI po opravljeni preiskavi ne bo sprejel nič drugačne odločitve kot julija letos. Ob tem je pripomnil, da je "skrajno nenavadno, da takšna zadeva pride na dan 11 dni pred volitvami" in da bi moral FBI kaj več povedati o sami vsebini novih dokumentov.

FBI je julija letos, ko so preučili okoli 30.000 elektronskih sporočil (prav toliko jih je Hillary Clinton izbrisala) in demokratsko predsedniško kandidatko tudi zaslišali, sporočil, da niso odkrili sledi kaznivega dejanja. Obtožnica proti njej ni bila nikoli vložena.

Republikanci bi Clintonovo "diskvalificirali" iz tekme
Glede na javnomnenjske raziskave je Clintonova v predsedniški tekmi v prednosti pred republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom, a morda bi lahko nova preiskava FBI-ja nekoliko premešala karte, saj se bo morda morala znova braniti pred pristojnimi organi. Novica je enajst dni pred volitvami v ZDA močno odjeknila in republikanci, ki so se že sprijaznili s porazom svojega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, se pisma oklepajo kot rešilne bilke.

Naenkrat imajo vsi po vrsti spet veliko zaupanje v FBI, ki so ga do zdaj napadali kot politično organizacijo v žepu demokratov, čeprav je Comey 'njihov'. Iz republikanske stranke so sporočili, da je "jasno, da je Clintonova ogrozila zaupne podatke, zaradi česar bi morala biti diskvalificirana kot predsedniška kandidatka," poroča Reuters.
Trump pozdravil odločitev FBI-ja
Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je že pozdravil odločitev FBI-ja z besedami, da ceni odločitev FBI-ja in pravosodja, češ, "zbrala sta dovolj poguma, da popravita grozno napako, ki sta jo zgrešila". "Tako visoki pokvarjenosti Hillary Clinton še nismo bili priča. Ne smemo dovoliti, da bo s svojimi kaznivimi dejanji prišla v Ovalno pisarno," je po poročanju CNN-a dejal Trump.