Hillary Clinton med ženskami uživa precej višjo podporo kot Trump. Foto: Reuters
Hillary Clinton med ženskami uživa precej višjo podporo kot Trump. Foto: Reuters
Donald Trump je všeč Američanom, ki so naveličani uveljavljenega političnega ustroja in si želijo nekoga, ki bo "povedal tako, kot je". Po drugi strani pa si je Trump nabral tudi kar precej kritikov, ki mu očitajo rasizem, islamofobijo in šovinizem. Foto: Reuters
Republikanci na splošno Hillary Clinton že tradicionalno ne marajo. Foto: Reuters
Hillary ali Trump? Za številne Američane izbira manjšega zla, ne pa zares kandidata, ki bi ga goreče podpirali. Foto: Reuters

Skupina združuje najrazličnejše konservativne, politično dejavne ženske, od globoko vernih do nekdanjih dekank, od analitičarke zdravstvenih politik, ki lobira proti splavu, do pripravnice v Bushevi administraciji. Njihov vzgib za podporo demokratski kandidatki, ki sicer med republikanci že tradicionalno velja za poosebljeno zlo, je preprost - ustaviti Donalda Trumpa.

"Res je pomembno, da republikanski vodje, še posebej ženske republikanske vodje, takoj zdaj vstanejo ter jasno in glasno rečejo, da jim ni všeč, da bi Trump predstavljal našo stranko," je za CNN povedala Jennifer Lim, ustanoviteljica skupine RWFH, ki dela za ameriško gospodarsko zbornico in je preživela večji del svojega odraslega življenja v dejavni participaciji za republikansko stranko in republikanske kandidate. "To ni položaj, v katerem bi se kdaj hotela znajti. A pomembno je, da ko se take stvari zgodijo, se ljudje oglasijo."

Vloga Limove kot voditeljice znotraj novoustanovljene skupine je neodvisna od njene redne službe, se pa je gospodarska zbornica pred dnevi prepirala s Trumpom glede njegove podpore protekcionističnim trgovinskim politikam, ki jim zbornica nasprotuje.

Limova namerava voditi kampanjo od vrat do vrat, lobirati prek telefona in celo donirati za demokratsko kampanjo, česar ni storila še nikdar. Kot pravi, je njen začasni prehod v demokratske vode povsem strateški - preprečiti Trumpu zmago na volitvah in ohranitev republikanske stranke in konservativnih vrednot, za katere se zavzema.

"Pri naši skupini ne gre za prodajo Clintonove volivcem, ampak da vsak izkoristi svoj glas in prepreči Trumpu vstop v Belo hišo," pojasnjuje Limova. "Ne nameravamo prepričevati ljudi, da bo Hillary Clinton rešiteljica vseh naših političnih težav. Skušamo prepričati ljudi, da ima vaš glas politični in moralni namen, zato je pomembno, da to uporabimo."

Trump razklal stranko
V prihodnjih mesecih načrtujejo članice RWFH-ja zagotoviti poligon republikancem, ki bi radi spregovorili proti Trumpu, čigar presenetljiv vzpon je razklal stranko. Številni republikanci so kljub nasprotovanju nepredvidljivemu newyorškemu magnatu nazadnje popustili in mu v boju s prav tako nepriljubljeno Clintonovo izrekli omahljivo podporo, medtem ko so nekateri že napovedali, da jih preprosto ne bo na volitve. Med tistimi, ki Trumpu niso izrekli podpore, sta denimo tudi oba Busha.

Po mnenju članic RWFH-ja, ki so se skupini pridružile, Trumpov populizem, šovinizem, žaljiva retorika do manjšin in brezbrižne izjave glede samega političnega načrta grozijo, da bodo uničili stranko, v Clintonovi pa vidijo političarko, s katero bi republikanci lažje sodelovali kot z nepredvidljivim Trumpom. Kot poroča CNN, je RWFH polpodporna, polaktivistična skupina, nameravajo pa organizirati družabne dogodke za enako misleče konservativce in sponzorirati dejavno prepričevanje volivcev, naj volijo Clintonovo. Svoja družbena omrežja je RWFH zagnal maja, konec meseca pa nameravajo nastopiti tudi na demokratski konvenciji v Filadelfiji.

Odločitev za Clintonovo ni bila lahka
Kot razlagajo članice, odločitev, da presedlajo na Clintonovo, nikakor ni bila lahka. "Zame je zelo težko, da sem prišla do točke, ko volim za kandidatko, ki je nasprotje vsemu, za kar sem delala večino svoje profesionalne kariere," razlaga Meghan Milloy, ki dela za konservativno miselno središče American Action Forum in je v preteklosti organizirala kampanje za republikance, kot so Trent Lott, Mitt Romney in Haley Barbour. "Kljub temu pa ne morem voliti za nekoga, kot je Donald Trump, ker je odkrito rasističen in sovražen do žensk."

Milloyeva sicer s Clintonovo razen pri trgovini in zunanji politiki ne najde veliko stičnih političnih točk, meni pa, da lahko razlike potisnejo ob stran in se postavijo za nekom, ki bo "boljši za državo". "Strah pred Donaldom Trumpom je zame hujši kot strah pred tem, da bo Hillary dvignila kapitalske standarde za banke."

Clintonova se sama dobro zaveda, da ima kot morebitna prva ženska predsednica ZDA izjemno priložnost, da ob nezadovoljstvu nad Trumpom uporabi svojo "žensko karto" prav pri takih razočaranih republikankah. In glede na nedavne ankete njeno lobiranje pri tem segmentu volivcev deluje. Clintonova vodi pred Trumpom v številnih demografskih skupinah, še posebej pa med ženskami. Sodeč po junijski anketi ABC Newsa in Washington Posta kar 77 odstotkov žensk Trumpu ni naklonjenih.

"Država pred stranko"
In kot piše v današnji kolumni v Newsweeku Neil H. Buchanan, profesor prava na univerzi Georgea Washingtona, bi morali republikanci v dani situaciji pozdraviti izvolitev Hillary Clinton za predsednico ZDA, čeprav "zadnje četrt stoletja pripovedujejo strašljive zgodbice o njej, da še sami verjamejo svojim za lase privlečenim pravljicam".

"Vprašanje je, če si republikanski vodja, kakšno prihodnost si želiš. Si želiš matirati predsednico Hillary Clinton, še preden vstopi v Belo hišo, ali si želiš namestiti v Belo hišo nevarnega in nepredvidljivega patrona, moškega, ki bo v najboljšem preoblikoval tvojo stranko v neprepoznavno obliko, v najslabšem pa uničil državo, ki jo domnevno ljubiš? Če se republikanci lahko nehajo prepričevati, da je Hillary Clinton poosebljen hudič, je odgovor očiten," piše Buchanan.

Že maja pa je konservativni komunikolog Andrew Weinstein za Wall Street Journal v strahu pred Trumpovim predsednikovanjem ponudil svojim strankarskim kolegom štiri razloge, zakaj bi morali republikanci voliti za Clintonovo: "1. Najprej in predvsem smo Američani, šele nato republikanci. 2. Donald Trump ni ne konservativen ne republikanec. 3. Predsednikovo spoštovanje do ustave je ključnega pomena. 4. Resne tretje opcije ni."