Trump je na mesto predsednika svoje tranzicijske ekipe imenoval bodočega podpredsednika ZDA Mika Pencea. Foto: Reuters
Trump je na mesto predsednika svoje tranzicijske ekipe imenoval bodočega podpredsednika ZDA Mika Pencea. Foto: Reuters
Mesto v Trumpovi administraciji se obeta tudi nekdanjemu newyorškemu županu Rudyju Giulianiju. Foto: Reuters
Trumpovi nasprotniki na Floridi ... Foto: Reuters
... in podporniki v Kaliforniji. Foto: Reuters
Protesti proti Trumpu so se nadaljevali še tretji dan, in to po več ameriških mestih in zveznih državah, od Philadelphie do New Yorka, od Miamija do Portlanda. Foto: Reuters

Trump je vodstvo svoje tranzicijske ekipe v petek malce premešal in guvernerja New Jerseyja Chrisa Christieja degradiral na položaj podpredsednika ekipe, svojega podpredsednika Mika Pencea pa je postavil na položaj predsednika ekipe. Christie, ki izgublja veljavo, ker ga lovijo zaradi zaprtja mostu čez reko Hudson iz maščevanja županu, ki ga ni hotel podpreti za ponovno izvolitev, je sporočil, da je ponosen na opravljeno delo, in dodal, da bo Pence to nadgradil.

Trump je poleg Christieja med podpredsednike ekipe, katere naloga je postavitev njegove administracije do prevzema položaja 20. januarja, imenoval tudi svojega tekmeca za republikansko nominacijo, kontroverznega zdravnika Bena Carsona, nekdanjega župana New Yorka Rudyja Giulianija, nekdanjega predsednika predstavniškega doma zveznega kongresa Newta Gingricha in upokojenega generala Michaela Flynna. Nobena od podpredsednic ekipe ni ženska, nebelec pa je samo eden, Carson.

V 16-članski izvršni odbor za tranzicijo pa je imenoval vse, ki so mu bili zvesti med kampanjo, na čelu s člani svoje družine. Poleg zeta Jareda Kushnerja je vanj imenoval tudi hčerko Ivanko in oba polnoletna sinova Erica ter Donalda mlajšega. Imenoval je tudi pravosodno ministrico Floride Pam Bondi, ki ni hotela vložiti obtožbe zaradi domnevnih poneverb okoli t. i. Trumpove univerze, pa predsednika republikanske stranke Reinca Priebusa in predsednika kampanje Stephena Bannona, ki v ZDA velja za predstavnika skrajne desnice.

56 odstotkov članov Trumpovega tranzicijskega odbora nima nobenih vladnih izkušenj, 25 odstotkov pa je njegovih sorodnikov, navaja BBC.

Izvolitev Trumpa še vedno odmeva
Presenetljiva odločitev ameriških volivcev medtem še vedno odmeva. Nekateri se odpravljajo na ulice in protestirajo - v Portlandu v Oregonu so protitrumpovski protesti potekali že tretjo noč. Drugi obljubljajo zakonodajne ukrepe proti popolni republikanski večini. Vsi skupaj pa ugibajo, kaj bo Trump res naredil.

Tako med drugim ni jasno, ali bo res kazensko preganjal svojo demokratsko nasprotnico Hillary Clinton zaradi fundacije Clinton, ki jo vodita z možem Billom, ali zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte v času vodenja State Departmenta. A, kot kaže, se je Trump glede tega vseeno omehčal in dejal, da kazenski pregon Clintonove ni njegova prioriteta.

Ameriška levica trepeta tudi pred imenovanjem skrajnih konservativcev na položaj vrhovnih sodnikov in ukinitvijo zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame. Strokovnjake za zunanjo politiko je strah morebitnega odstopa od jedrskega sporazuma z Iranom in odstopa od pariškega podnebnega sporazuma.

Bo Obamov zdravstveni sistem obstal?
Drugi se bojijo deportacij nezakonitih priseljencev, odstopa od zakonodaje, ki je bila sprejeta za zaščito potrošnikov po zadnji finančni krizi, odprave Obamovih izvršnih ukazov glede imigracije, zaščite okolja. Trump bo verjetno hitro dovolil orožje v šolah, morda bo privatiziral železnice in še kaj.

Wall Street Journal je v četrtek poročal, da morda ne bo šel povsem z glavo skozi zid glede zdravstvene reforme. Trump v pogovoru za časnik namreč ni izključil možnosti, da bodo reformo le prilagodili in ne povsem odpravili, ker da mu je več delov reforme pravzaprav "zelo všeč". Kot je dejal, si je premislil po četrtkovem pogovoru s predsednikom Obamo, ki ga spoštuje, in morda bo upošteval njegove predloge. Razveljavitev t. i. Obamacara je bila sicer ena temeljnih Trumpovih predvolilnih obljub.

Med potencialnimi problemi je tudi Trumpova organizacija, pri kateri gre za okoli 500 podjetij po vsem svetu. Koliko konflikta interesov bo pri tem, za zdaj ni povsem jasno nikomur.

Rusija, ki je Trumpovo predsedniško kandidaturo podpirala, pa je sporočila, da bo sodelovala s sedanjim vodstvom ZDA glede Sirije.