Nekaj dni pred volitvami je težko napovedati izid. Prednost demokratske kandidatke je namreč močno skopnela, tako da Trump po anketah zaostaja le za nekaj odstotkov. Foto: Reuters
Nekaj dni pred volitvami je težko napovedati izid. Prednost demokratske kandidatke je namreč močno skopnela, tako da Trump po anketah zaostaja le za nekaj odstotkov. Foto: Reuters
Hillary Clinton
Hillary Clinton bo v težavah, če bo udeležba Afroameričanov v torek precej nižja kot leta 2012. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je nadoknadil precejšnje zaostajanje za Hillary Clinton, a naj bi imela nekdanja zunanja ministrica vendarle več možnosti za zmago. Foto: Reuters
Ameriška kandidata osredotočena na neodločene države

Kampanji v demokratskem in republikanskem taboru sta nekaj dni pred volitvami na vrhuncu, osredotočeni pa sta na zvezne države, kjer ni jasno, kateri izmed obeh glavnih kandidatov bo zmagal. V zadnjem tednu je postala bitka med Trumpom in Hillary Clinton zelo tesna, saj se je v več državah podpora demokratski kandidatki zelo zmanjšala, poroča Reuters.

Potem ko sta četrtek kandidata preživela v Severni Karolini, se je kampanja v petek preselila v Ohio in Pensilvanijo. V prvi sta kandidata skoraj izenačena, druga pa se nagiba v prid Hillary Clinton. Demokratka in republikanec sta sicer izenačena na Floridi in v Severni Karolini, v Michiganu pa je prednost Hillary Clinton tako močno skopnela, da izida ni mogoče napovedati.

Hillary Clinton o gospodarstvu
V svojem govoru v Pittsburghu v Pensilvaniji naj bi se Hillary Clinton posvetila predvsem gospodarstvu, pri čemer naj bi po besedah enega izmed njenih sodelavcev v kampanji poudarila razliko v njeni "viziji gospodarstva, ki dela za vse", v nasprotju s "Trumpovimi načrti za gospodarstvo, ki dela za ljudi, kot je on".

Osredotočila naj bi se konkretno na položaj žensk in delavskih družin, "ki se spopadajo z vse večjimi stroški na vseh področjih, od oskrbe otrok do zdravil". Pozneje naj bi odpotovala v Detroit (Michigan) in dan sklenila v Ohiu.

Trump z veterani
Trump bo obiskal New Hampshire, kjer številne ankete nakazujejo tesno bitko, nato pa bo odšel v Ohio in Pensilvanijo. V Severni Karolini se je v četrtek posvetil zadevam, povezanim z vojsko, pozneje na Floridi pa se mu je pridružilo sedem prejemnikov priznanja za hrabrost. Te ljudi je Trump označil za pogumne na drugačen način, kot je pogumen sam. "Ne bi storil tega, kar so storili oni. Sem pogumen na drugačen način." Po njegovih besedah ga za vrhovnega poveljnika kvalificirajo njegove poslovne izkušnje. "Sem finančno pogumen," je dejal.

Več možnosti ima Hillary Clinton, a ...
Hillary Clinton ima sicer še vedno več možnosti za zmago v torek, a tudi Trump ima povsem realne možnosti za uspeh, še posebej, če bo v primerjavi z volitvami leta 2012 močno upadla udeležba Afroameričanov, ki večinsko podpirajo demokratsko kandidatko.

New York Times medtem poroča, da ima glede na povprečje izidov anket Hillary Clinton nekajodstotno prednost pred Trumpom. Demokratska kandidatka ima tako v povprečju 45,5-odstotno podporo, Trump pa 42,7-odstotno. Nobena izmed upoštevanih anket sicer ne daje prednosti republikanskemu kandidatu.

Tekma je postala tesnejša po razkritju direktorja zveznega preiskovalnega urada FBI Jamesa Comeya prejšnji teden, da urad začenja novo preiskavo, ki bo mogoče povezana z uporabo zasebnega strežnika Hillary Clinton v času, ko je bila zunanja ministrica.

Ameriška kandidata osredotočena na neodločene države