Edward Snowden je znova zaprosil za začasni politični azil Rusijo, saj sicer ne more poleteti iz Moskve v eno izmed južnoameriških držav, ki so mu podelile azil. Foto: MMC RTV SLO
Edward Snowden je znova zaprosil za začasni politični azil Rusijo, saj sicer ne more poleteti iz Moskve v eno izmed južnoameriških držav, ki so mu podelile azil. Foto: MMC RTV SLO
Edward Snowden
Edward Snowden se je na moskovskem letališču Šeremetjevo sešel s predstavniki humanitarnih organizacij. Kot edina od predstavnikov novinarjev je bila dopisnica Dela Polona Frelih. Foto: EPA

Med "velikim številom dokumentov" so predvsem tisti o programerjih, ki vdirajo v zasebne podatke ljudi, ne da bi jih o tem opozorili, je dejal Greenwald za argentinski časopis La Nacion.

Snowden naj bi naredil kopije omenjenih dokumentov, ki jih je izročil zaupanja vrednim posameznikom.
"Ameriška vlada bi morala vsak dan na kolenih prositi, da se Snowdnu kaj ne zgodi, v nasprotnem primeru bodo vse informacije objavljene, to pa bi bilo za ZDA prava nočna mora," je še poudaril Greenwald.

Ne želi škodovati ZDA
Ob tem je še dodal, da nekdanji pogodbeni delavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) z objavo novih informacij nima namena škodovati ZDA.

Da naj bi bili kmalu res objavljeni novi tajni dokumenti, je pred časom namignila tiskovna predstavnica WikiLeksa Kristinn Hrafnsson.

(Sporne) fotografije Snowdna v javnosti
Edward Snowden je sicer še vedno na moskovskem letališču Šeremetjevo, kjer se je v petek sestal s predstavniki humanitarnih organizacij, med katerimi je bila tudi Delova dopisnica Polona Frelih, o čemer smo poročali včeraj.
Njeno dejanje, da je Edwarda Snowdna fotografirala in fotografijo objavila, je vnelo burno razpravo na Twitterju - Snowden je namreč navzoče prosil, da ga ne fotografirajo. V svoj zagovor je v intervjuju za Nedelo dejala, da je zgolj "delovala kot novinarka":
"Moji novinarski kolegi, ki so ostali pred vrati, so me prosili, naj posnamem fotografijo, ki bi dokazovala, da je Snowden res tam, da ni fantom. V Sloveniji se je že razvila razprava o tem, da je to nemoralno. Verjetno se bo razvila tudi o tem, ali je moralno ali ne, da sem si dostop zagotovila pod krinko. Vsakomur dopuščam svoje mnenje, bi pa, če fotografije ne bi imela, zanesljivo poslušala spet druge očitke: da na srečanju sploh nisem bila in da sem si vse skupaj izmislila. Nikakor jih ne bi zadovoljila. Moja fotografija, ki sem jo posnela skrivaj, pa se je včeraj pojavila med top fotografijami Edwarda Snowdna, promovira pa jo Wikileaks, ki je pravzaprav v tem trenutku njegov edini zaščitnik in zagovornik. Mislim, da je imela javnost pravico videti dokaz, da je v resnici na moskovskem letališču Šeremetjevo," je dejala v svoj zagovor.
"Razkritje je bila moralna odločitev"
Sicer pa je Snowden prisotnim v izjavi, ki je objavljena tudi na spletni strani WikiLeaksa (v angleščini), dejal, da je imel ne tako dolgo nazaj "družino in dom v raju" ter da je živel v velikem udobju. Ob tem pa je imel dostop do komunikacije "kogar koli, ob katerem koli času". Dejal je, da je bila "moralna odločitev" za razkritje "draga". "A to je bilo pravilno in ničesar ne obžalujem," je dodal.

Sicer pa je žvižgač opozoril tudi na nezakonito delovanje ZDA v lovu nanj. Te so od Hongkonga zahtevale, naj ga izroči brez vsakršne pravne podlage, državam, ki bi mu ponudile azil, so grozile s sankcijami. Vojaškim zaveznicam so celo ukazale prizemljitev letala predsednika ene izmed latinskoameriških držav.
Vohunjenje NSA-ja za uporabniki spleta, južnoameriškimi državami in evropskimi institucijami je po njegovem mnenju v nasprotju s četrtim in petim amandmajem ameriške ustave, 12. členom splošne deklaracije človekovih pravic in številnimi statuti in pogodbami, ki prepovedujejo "takšne sisteme masovnega, prodornega nadzora".

"Medtem ko ameriška ustava takšne programe razglaša za nezakonite, moja vlada trdi, da skrivne odločitve sodišča, ki jih svet ne sme videti, nekako legitimirajo nezakonito početje."

Za začasni azil znova zaprosil Rusijo
Snowden je v petek znova zaprosil za politični azil Rusijo, saj sicer ne more odleteti z moskovskega letališča v južnoameriške države, ki so mu ponudile politični azil - to so Venezuela, Bolivija in Nikaragva.

Na informacije se je odzval tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je dejal, da bi ob morebitni odobritvi političnega azila Snowden moral znova razmisliti o ponudbi, da z objavo tajnih dokumentov "ne sme več škodovati ZDA".