Edward Snowden s pravno svetovalko WikiLeaksa. Foto: EPA
Edward Snowden s pravno svetovalko WikiLeaksa. Foto: EPA
Drugi novinarji so obstali pred letališčem. Foto: EPA
Dolga pot Edwarda Snowdna
Slovenska novinarka kot edina pri Snowdnu

Frelihova, ki jo zdaj povzemajo številni tuji mediji, se je 45-minutnega srečanja z "vidno krhkim in bledim" Snowdnom udeležila "zakrinkana" kot sodelavka človekoljubne organizacije - katere, ne želi izdati -, saj so samo te dobile možnost pogovora s trenutno najbolj zaželenim sogovornikom na svetu. "Srečanje s Snowdnom je bilo pravzaprav nekaterim tako odveč, da so mi z veseljem prepustili mesto," je odgovorila na RTV-jevo vprašanje, kako težko je prišla zraven.

Nekdanji sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost se je na tranzitnem območju letališča srečal s predstavniki organizacij za človekove pravice, pravniki in nekaterimi ruskimi politiki.
Fotografije kot dokaz
"Na seznamu nas je bilo 11, in ker se predstavniki ruskih človekoljubnih organizacij med seboj zelo dobro poznajo, sem do zadnjega trepetala, ali mi bo uspelo," piše v današnjem Delu Frelihova. Fotografirati se ni želel, saj naj bi vsak posnetek ogrozil njegovo varnost, a Frelihovi je vseeno uspelo nekajkrat stisniti na sprožilec, da bi kolegom dokazala, da je Snowden še vedno v tranzitni coni.

"Tam je bila tudi predstavnica organizacije Human Right Watch Tanja Lokšin, ki pa je nastopila bolj kot predstavnica ameriškega veleposlaništva in Snowdnu posredovala njihovo sporočilo, da ga v primeru vrnitve v domovini ne bodo obravnavali kot izdajalca državnih skrivnosti, ampak zgolj kot kršilca zakona," je za RTV povedala Frelihova. Ruske človekoljubne organizacije pa so po njenih besedah, kar se tiče Snowdna, zelo previdne, ker da imajo preprosto - svoje interese.
Od raja do pekla
Ameriške oblasti zahtevajo Snowdnovo izročitev, ker je pred tedni nekaterim tujim medijem razkril, da ZDA vohunijo za svojimi državljani in zahodnimi zaveznicami. Snowden je ob srečanju s predstavniki človekoljubnih organizacij rekel, da je storil le to, kar je po njegovem mnenju prav.
"Vse odkar sem se odločil za razkritje, so vlada in obveščevalne službe ZDA iz mene poskušale narediti primer za vse, ki si bodo drznili govoriti kot jaz. Iz mene so naredili človeka brez države, ki ga je ameriška država dala na seznam ljudi, ki ne smemo leteti. Državam, ki bi se postavile zame, grozijo s sankcijami," je razlagal.

"Še pred enim mesecem sem imel družino, dom v raju in zelo udobno življenje," je dejal 30-letnik, ki je do konca maja živel na Havajih s plačo 122.000 dolarjev. "Imel sem tudi možnost, da sem kadar koli prebiral vašo korespondenco, kadar koli. Zato sem imel moč spreminjati človeške usode. Moralna odločitev, da javnost obvestim o vohunjenju, me je veliko stala, vendar ničesar ne obžalujem!"
Čakajoč na odločitev Moskve
Snowden je sicer v petek podpisal prošnjo za politični azil v Rusiji, saj je zanj to edina možnost, da zapusti tranzitni predel moskovskega letališča, kamor je prispel pred tremi tedni iz Hongkonga. A po navedbah ruskih oblasti uradno še ni vložil prošnje za azil. "Ko bo prošnja prispela, jo bomo obravnavali v skladu z zakonodajo," je dejal vodja ruskih migracijskih oblasti Konstantin Romodanovski.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v preteklosti že nakazal, da bi Rusija Snowdnu lahko dala azil, vendar je hkrati tudi zahteval, da se mora Snowden zavezati, da ne bo škodoval ZDA. Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov pa je medtem potrdil, da je ameriški predsednik Barack Obama poklical Putina, s katerim sta govorila o Snowdnu, a podrobnosti pogovora niso želeli razkriti.
Po navedbah virov, na katere se sklicuje Frelihova, naj bi imel sicer Snowden za ruski politični azil "zelo dobre možnosti", a sama novinarka o tem ni povsem prepričana.
Celoten pogovor Vlaste Jeseničnik s Polono Frelih si lahko poslušate v - resda tehnično precej pomanjkljivem - posnetku desno.

Dolga pot Edwarda Snowdna
Slovenska novinarka kot edina pri Snowdnu