ZDA so Okinavo zasedale od leta 1945 do leta 1972. Foto: EPA
ZDA so Okinavo zasedale od leta 1945 do leta 1972. Foto: EPA

Dogovor ne predvideva podrobne časovnice, a pojasnjuje, da naj bi preselitev izvedli čim prej v skladu z "operativnimi zmogljivostmi". V Washingtonu upajo, da bo dogovor pripomogel k zmanjšanju napetosti med državama zaradi ameriške vojaške prisotnosti.

V novem dogovoru o prerazporeditvi ameriških vojaških sil ni izključena preselitev ameriških sil iz letalskega oporišča marincev Futenma s sedanje mestne na drugo obalno lokacijo na otoku. S tem se ne strinjajo prebivalci otoka, ki želijo povsem zapreti sporno oporišče.

Domačini ne nasprotujejo samo ameriški vojaški prisotnosti, ampak so nezadovoljni tudi z zločini, ki so jih zagrešili ameriški vojaki. Med temi je najbolj odmevalo posilstvo 12-letne deklice leta 1995, po katerem sta se Tokio in Washington leta 1996 odločila za zaprtje Futenme.

Ameriško-japonski dogovor je že pozdravil ameriški obrambni minister Leon Panetta, ki je izrazil zadovoljstvo, da so po mnogih letih dosegli pomemben dogovor. "Japonska ni samo tesna zaveznica, ampak tudi tesna prijateljica," je dejal.

Dogovor je bil dosežen pred obiskom japonskega premierja Jošihike Node v Washingtonu, ki ga bo v ponedeljek sprejel ameriški predsednik Barack Obama.