Iranski jedrski program zahodnim državam povzroča sive lase kljub vztrajanju Teherana, da bo uporabljen v civilne namene. Foto: EPA
Iranski jedrski program zahodnim državam povzroča sive lase kljub vztrajanju Teherana, da bo uporabljen v civilne namene. Foto: EPA
Iran popušča glede bogatenja urana?

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je po pogovorih s predstavniki nekaterih jedrskih velesil izjavil, da Iran ne bi imel nič proti, če bi večino njihovega nizko obogatenega urana zamenjali za bolj predelano obliko, ki bi jo bilo mogoče uporabiti v reaktorjih za civilno uporabo. Zamenjava naj bi potekala na iranskem ozemlju, nekaj urana pa naj bi Iran poslal tudi v tujino. Ahmadinedžad ni pojasnil, s kom so bili predstavniki Irana v stikih. Poznavalci menijo, da so dogovor sklenili po nedavnem srečanju s predstavniki Rusije in Kitajske.


Nobenih pogajanj o zamenjavi ujetnikov
"Če ima Iran kaj novega povedati, smo pripravljeni poslušati," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Mike Hammer. ZDA pričakujejo, da bo Ahmadinedžad o spremembi svojega stališča obvestil Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA). Hammer je še dodal, da se Washington s Teheranom ne pogaja o zamenjavi zapornikov. Iranski predsednik je namreč dejal, da se predstavniki ZDA in Irana pogovarjajo o morebitni zamenjavi treh Američanov, ki so zaprti v Iranu, za Irance, zaprte v ZDA.

Rusija odločitev pozdravila, Nemčija zadržana
Medtem ko v Washingtonu razmišljajo o tem, ali je Ahmadinedžadova napoved le taktika zavlačevanja, pa Rusija odločitev Irana pozdravlja. Vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov je dodal, da informacije iz Teherana še preučujejo. Tiskovni predstavnik nemške vlade meni, da mora Iran, preden bodo lahko presojali o njegovi ponudbi, dati konkretne zaveze IAEA-ju.

Iran zavrnil prvotni dogovor
Oktobra lani so se Iran, IAEA ter stalne članice Varnostnega sveta ZN-a (Rusija, Kitajska, ZDA, Francija in Velika Britanija) in Nemčija dosegli dogovor, ki je predvideval, da bi Iran okoli 70 odstotkov svojega nizko obogatenega urana poslal v Rusijo in Francijo, kjer bi ga predelali v gorivo za reaktorje in ga uporabili v raziskovalne namene.

Diplomati so nato januarja sporočili, da je Iran IAEA obvestil, da ne sprejema pogojev dogovora in da zahteva sočasno zamenjavo na svojem ozemlju.

Iran popušča glede bogatenja urana?