Ahmadinedžad je znova zavrnil obtožbe, da Iran razvija jedrsko orožje. Foto: EPA
Ahmadinedžad je znova zavrnil obtožbe, da Iran razvija jedrsko orožje. Foto: EPA

Britanski časopis The Times je prejšnji teden objavil zaupne tehnične dokumente, v katerih je opisan štiriletni načrt Irana za testiranje nevtronskega sprožilca, s katerim se sproži eksplozijo jedrske bombe. Po poročanju britanskega časopisa dokumenti izhajajo z začetka leta 2007.

Ahmadinedžad je v pogovoru za ameriško televizijo ABC pisanje The Timesa označil za ameriške izmišljotine, dokumente pa so po njegovih besedah razpošiljale ameriške oblasti. Nekatere trditve glede iranskega jedrskega programa so po njegovem mnenju "ponavljajoča se in neokusna šala".

Stopnjevanje pritiska
Navedbe britanskega časopisa je že prejšnji teden zanikal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva ter jih označil za neutemeljene in nevredne pozornosti. Ramin Mehmanparast je dejal, da je njihova objava namenjena stopenjevanju političnega in psihološkega pritiska na Iran.

V ponedeljkovem pogovoru za ameriško televizijo je Ahmadinedžad znova ponovil, da si Iran ne želi jedrskega orožja. Množici v južnem iranskem mestu Širaz pa je predsednik dejal, da bi se morala zgoditi jedrska razorožitev v ZDA in Izraelu, ki je edina jedrska sila na Bližnjem vzhodu, čeprav tega javno ne priznava.