Bush je prvič v svojem predsedovanju uporabil možnost veta. Foto: EPA
Bush je prvič v svojem predsedovanju uporabil možnost veta. Foto: EPA
Uspešno lobiranje
Senatorka Dianne Feinstein in vodja demokratov, ki so v senatu sicer v manjšini, Harry Reid. Foto: EPA

To je bil prvi veto v šestih letih Bushevega predsednikovanja, ki je tako razočaral številne znanstvenike in tudi Američane, saj jih večina podpira raziskave izvornih celic. Uporabo veta je Bush obrazložil s tem, da je zakon prekoračil mejo morale. Predlog zakona je predvideval razširitev financiranja raziskav izvornih celic.

Za predlog zakona se je po dveh dneh žolčnih razprav izreklo 63 senatorjev, proti jih je bilo 37. Le nekaj glasov je tako zmanjkalo, da bi z dvotretjinsko večino preprečili vložitev veta, ki ga je Bush napovedal že predtem. Še pred senatom je zakon potrdil tudi predstavniški dom, iz Bele hiše pa so takoj sporočili, da bo Bush hitro odgovoril z uporabo veta.

Osnutek zakona predvideva uporabo vseh odvečnih celic s klinik za oplojevanje, ki bi jih sicer odvrgli proč. Uporabili naj bi jih za pomoč pri razvijanju zdravil za različne bolezni, kot sta Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen, sladkorna bolezen in popolna ohromelost.

Različne fundacije pozivajo Busha
V dneh pred obravnavo so v javnosti potekali ostri besedni dvoboji med zagovorniki in nasprotniki osnutka. Med prvimi je med drugim žena nekdanjega predsednika Ronalda Reagana, ki je bolehal za Alzheimerjevo boleznijo, Nancy Reagan, na Busha pa so poziv, naj premisli, naslovili tudi fundaciji Christopherja Reeva, ki je po padcu s konja ostal hrom, in Michaela J. Foxa za raziskovanje Parkinsonove bolezni.

V ameriški zgodovini je največkrat, kar 635-krat, veto uporabil Franklin D. Roosevelt, medtem ko Thomas Jefferson ni nikoli uporabil te možnosti. Prejšnji predsednik Bill Clinton je 38 vetiral odločitve, Bushev oče George Bush starejši pa 44-krat, piše BBC.