Z omenjeno zakonodajo naj se ne bi strinjali celo sami sodniki, ki pa nimajo vpliva na samo kazen, temveč le na njen izrek. Foto: EPA
Z omenjeno zakonodajo naj se ne bi strinjali celo sami sodniki, ki pa nimajo vpliva na samo kazen, temveč le na njen izrek. Foto: EPA

V ZDA kar 3.278 zapornikov prestaja dosmrtno zaporno kazen brez možnosti pogojnega izpusta zaradi manjšega, nenasilnega kazenskega prekrška.

"Med njimi so posamezniki, ki bodo do smrti v zaporu zato, ker so v trgovini ukradli tri pasove, ker so iz tovornjaka ukradli plinsko bombo, ker so imeli pri sebi v heroin v tako majhnih količinah, da jih ni mogoče niti stehtati," je za Deutsche Welle dejala Jennifer Turner z Ameriške zveze za državljanske svoboščine (ACLU).

Usodna že kraja jakne
Zveza je pred kratkim objavila poročilo "Živa smrt", v katerem so osvetlili absurdnost trenutne zakonodaje. "Te kazni so rezultat zakonodaje, ki je bila sprejeta pred 40 leti kot del ostrejše politike vojne proti mamilom in kriminalu. To je vplivalo na sprejetje zakonodaje o minimalni kazni, kaznovanju za trikratne prekrške in druge kazni," je pojasnila Turnerjeva.

V ameriških zveznih državah Louisiani in Floridi je lahko prekrškar že zaradi treh manjših kaznivih dejanj obsojen na dosmrtno kazen. "Od tega so lahko dva prekrška storili pred desetimi ali dvajsetimi leti. Nekateri zaradi majhnosti kaznivega dejanja niti niso prestajali zaporne kazni," opozarja Turnerjeva. Povedano je ponazorila s primerom nekega moškega, ki je obsojen na dosmrtno kazen brez pogojnega izpusta, ker je ukradel usnjeno jakno, vredno 150 dolarjev (110 evrov). "Kazni so groteskne in zunaj vseh meja."

S kaznimi se ne strinjajo tudi nekateri sodniki
Z omenjeno zakonodajo naj se ne bi strinjali celo sami sodniki, ki pa nimajo vpliva na samo kazen, temveč le na njeno določitev. "Sodnik bi moral imeti možnost, da se pri izreku kazni izognejo dosmrtnemu zaporu," pa meni Burl Cain, ki dela v louisianski poboljševalnici.

Zaradi omenjenih zakonov morajo namreč ameriški davkoplačevalci vsako leto plačati 1,8 milijarde dolarjev za oskrbo zapornikov.

Glede na poročilo ACLU-ja je 65 odstotkov prekrškarjev Afroameričanov, v Louisiani je odstotek nekoliko višji (91 odstotkov). "Predstavljamo le pet odstotkov svetovne populacije, v zaporih pa imamo 25 odstotkov vseh zapornikov," poudarja Turnerjeva in dodaja, da ni nič nenavadnega, da ameriški zapori pokajo po šivih. Število zapornikov za 40 odstotkov presega zmogljivosti zapora.