V vojaškem oporišču v Guantanamu je trenutno zaprtih 380 domnevnih teroristov, ki naj bi sodelovali z Al Kaido ali talibani. Foto: EPA
V vojaškem oporišču v Guantanamu je trenutno zaprtih 380 domnevnih teroristov, ki naj bi sodelovali z Al Kaido ali talibani. Foto: EPA
K zaprtju Guantanama pozivajo ljudje in človekoljubne organizacije po celem svetu. Foto: EPA
Guantanama ne bodo zaprli

Ameriška administracija naj bi o zaprtju Guantanama in preselitvi osumljenih terorizma v vojaške zapore v ZDA razpravljala na današnji seji, a so predlog v zadnjem trenutku umaknili z dnevnega reda. Kljub temu naj bi o zaprtju resno razmišljali.

"Odločitve o Guantanamu še nimamo, je pa predsednik že pred časom izrazil željo, da bi zaprl vojaško oporišče na Kubi," je povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Dana Perino. Tiskovna predstavnica je povedala tudi, da je pred zaprtjem Guantanama potrebno sprejeti nekatere ukrepe, med katere spada tudi ustanovitev posebnih vojaških komisij in odločitve o vrnitvi zapornikov v njihove domovine ali le selitev v zapore v ZDA.

Guantanamo negativna točka ameriške administracije
Administracija ameriškega predsednika Georgea Busha je pogosto tarča ostrih kritik na račun zapora v Guantanamu, kjer je trenutno zaprtih 380 osumljenih terorizma, delovanje zapora pa je že bilo podvrženo tudi sodnemu mehanizmu. Za zaprtje Guantanama se je že zavzelo nemalo ameriških politikov in vplivnih osebnosti, med njimi tudi nekdanji zuananji minister Collin Powell. Povedal je, da je Guantanamo velik problem za ugled ZDA, ki je državi prinesel več škode kot koristi.

Če bodo zapor v Guantanamu resnično zaprli, bodo zapornike po vsej verjetnosti preselili v zapore v ZDA, kjer bodo čakali na sodni proces. Eden od zaporov, ki ga omenjajo kot nadomestilo za Guantanamo je zapor Fort Leavenworth v Kansasu, druga možnost pa naj bi bil zapor v Charlestonu, ki ga uporablja ameriška mornarica.

Nekaj podatkov o zaporu v Guantanamu:
- Odkar so leta 2002 odprli vojaško oporišče na Kubi, je bilo tam zaprtih že 780 zapornikov, Trenutno pa je na Kubi je zaprtih 380 domnevnih teroristov, ki naj bi bili povezani z Al Kaido ali talibani.
- Letni proračun za obratovanje zapora znaša nekaj več kot 125 milijonov dolarjev.
- Le trije zaporniki so bili dejansko obsojeni pred vojaškim sodiščem, za dva med njimi pa je bila obsodba kasneje ovržena, saj naj ne bi spadala v kategorijo "nezakonitih vojaških bojevnikov". Večina zapornikov sploh nima možnosti, da bi se zagovarjala pred sodiščem, prikrajšani so tudi za pravno svetovanje in obiske družin.
- Približno 80 odstotkov zapornikov v Guantanamu naj ne bi predstavljalo nobene grožnje in naj ne bi imeli nobenih podatkov, ki bi lahko koristili ameriškim obveščevalnim agencijam. Vendar pa jih ZDA nočejo spustiti, saj se morajo prej prepričati, da se iz svojih držav ne bodo vrnili na ameriško ozemlje.
- V Guantanamu prihaja do grobih kršitev človekovih pravic, Amnesty International je zapor poimenoval celo kot "škandal človekovih pravic".
- Številni zaporniki so sami, v majhnih celicah zaprti tudi do 24 ur na dan, z zelo malo možnostmi za razgibavanje. Pogosto so pridržani v izolaciji, včasih tudi cele mesece.

B. T.

Guantanama ne bodo zaprli